Els Encants de Sant Antoni han tingut lloc, un any més, a la plaça de l’església de Sant Pere Màrtir d’Escaldes-Engordany. Enguany, la recaptació ha estat força superior a ara fa un any, tot i el fred que ha protagonitzat l’acte, que ha comptat amb l’aportació de l’Esbart Santa Anna.

Tot i que darrerament fa més calor que no pas fred, en un hivern que sens dubte és més primavera que hivern, avui a la plaça de Sant Pere Màrtir d’Escaldes-Engordany la matinal ha estat d’allò més gèlida, per allò que es troba en zona obaga. Curiosament, no ha estat fins al darrer tram dels Encants de Sant Antoni que ha aparegut el sol, puntual a la una, tal com ha pronosticat un dels veïns de la zona. I ha estat precisament en l’últim ball de l’Esbart Santa Anna, quan els més grans, ben guarnits, han deixat tothom bocabadat en una interpretació d’allò més lluïda.

El mestre de cerimònies, Antoni Vidal, ha anat alternant les subhastes, els sortejos (que requerien comprar una butlleta per 5 euros), els balls de l’esbart i la interpretació, per part seva, d’alguns poemes. En concret, ha ressonat amb més força el de Rossend Marsol, Sícoris, datat de l’època en què Escaldes-Engordany era quart d’Andorra la Vella i el país només comptava amb sis parròquies. Els lots, un total de disset, amb llonganisses, bulls, patés, coques, mel i confitures, s'han anat succeint i la recaptació ha anat augmentant, fins que, al final, ha arribat als 6.165 euros, 1.885 més que l’any passat (4.280 euros). Dels 17 lots, set s'han subhastat (3.300 euros) i una desena s'han sortejat (2.865 euros).

“Ha estat un èxit absolut, estem molt contents, ja que a poc a poc es va consolidant la transició d’aquells Encants que eren més de subhasta, mentre que ara els temps van evolucionant i estem en aquest format combinat, amb l’entrada amb força del sorteig, cosa que permet que tothom hi pugui participar, de manera que sigui una celebració on càpiga tot el poble i, així, puguem ajudar a Càritas i a totes les persones que ho necessiten”, ha afirmat la cònsol major de la parròquia, Rosa Gili, tot just ha acabat la celebració, després d’haver participat amb el discurs inicial i final de l’acte.

Precisament en aquest moment, amb l’hora de dinar acostant-se, la gana que feia acte de presència i el sol que ja dominava tota la plaça, s'ha obert a tots els presents, que gairebé omplien l’indret, l’aperitiu ben generós que incloïa xocolata calenta, porrons de vi, embotits i pa amb tomàquet que bé invitaven a entretenir-s’hi una bona estona, a risc d’haver de deixar el dinar per una altra ocasió, sobretot els més llaminers.

Menció especial als més petits de l’Esbart Santa Anna, que han interpretart el Ball de la civada i La tresca, amb pèrdua de sabata inclosa, un regal per a les orelles dels més entrats en anys de l’acte, ja que evocava èpoques d’infància que alguns creien oblidades. “No podem deixar perdre una tradició com aquesta”, afirmava des del centre de la plaça el mestre de cerimònies. Per molts anys sigui.