Diari digital d'Andorra Bondia
Un agent dels mossos d’esquadra vigila en un punt elevat del Geoparc Orígens.
Un agent dels mossos d’esquadra vigila en un punt elevat del Geoparc Orígens.

... I ara tothom tira cap al Cadí


Escrit per: 
Agències

El Parc Natural de l’Alt Pirineu i el del Cadí-Moixeró van tancar el 2020 amb un important creixement de visitants: 23.422 més que l’any anterior el primer i 22.385 el situat al Prepirineu.  Això un any en què els parcs naturals protegits que gestiona la Generalitat van rebre el 2020 una quarta part menys de visitants que l’any anterior per les limitacions de mobilitat de la pandèmia de la covid-19: 3.138.499 visitants, quasi un milió menys que l’any precedent. 

Les limitacions de mobilitat internacional derivades de la pandèmia del coronavirus han comportat un descens generalitzat dels visitants procedents de la resta de l’Estat espanyol i d’altres països i un increment del turisme català de proximitat. Així, en espais com el Cadí-Moixeró, Poblet i la Garrotxa, els catalans superen el 90% del total de visitants. Als parcs naturals de l’Empordà, el segon públic per darrere de català és el francès, per proximitat geogràfica, mentre que a la resta d’espais sol ser l’espanyol.

Amb l’aixecament de les restriccions, alguns espais com la Garrotxa, Poblet, el Cap de Creus o l’Alt Pirineu han patit greus problemes de sobrefreqüentació en determinats punts. El Departament de Territori i Sostenibilitat està treballant per preveure i gestionar aquestes situacions, que impacten en la conservació de l’espai i afecten el gaudi de la visita.

Vigilància al geoparc
D’altra banda, també en relació amb els espais naturals pirinencs, s’ha d’assenyalar que els Mossos d’Esquadra incrementaran la vigilància al Geoparc Orígens, per evitar l’espoli geològic, paleontològic i de possibles restes arqueològiques. L’espai va ser declarat Geoparc Mundial per la Unesco l’any 2018. 

Així, en la reunió entre els responsables policials i els del parc, s’han fixat les estratègies de protecció. Les trobades han servit per ubicar els jaciments amb més perill de ser espoliats, s’han establert les mesures de protecció e i s’han acabat d’establir els nous punts rellevants de patrullatge, que se sumen als que ja es tenien planificats.

Els Mossos recorden que les activitats d’espoliació poden comportar responsabilitats administratives i també penals, segons el cas, i demanen que si el visitant fa una troballa arqueològica o paleontològica, cal que ho comuniqui al mateix Geoparc o al cos policial.

El Geoparc Orígens consta de 2.000 quilòmetres quadrats de gran riquesa natural i paisatgística. S’estén per diversos municipis dels Pallars, Noguera i Alt Urgell i serveix per explicar milions d’anys d’història. 

cadí
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic