Diari digital d'Andorra Bondia
La calculadora d’emissions és accessible des del mapa del web ‘potencial.solar’.
La calculadora d’emissions és accessible des del mapa del web ‘potencial.solar’.

I tu, quant CO2 emets?


Escrit per: 
E. A. A.

Us heu preguntat mai quin és el vostre impacte sobre el planeta? Quant CO2 emeteu al llarg de l’any pel fet de viure on viviu, desplaçar-vos com us desplaceu o seguir un determinat tipus de dieta? Si és així, teniu una eina per satisfer la curiositat i de passada començar a prendre consciència de la petjada ambiental del vostre estil de vida: la calculadora d’emissions que l’antic Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra (actual Eix Sostenibilitat de l’Andorra Recerca i Innovació) va desenvolupar i posar a la disposició de la ciutadania i les empreses a través del web potencial.solar i també de l’apartat dedicat a l’energia i canvi climàtic del web del ministeri de Medi Ambient (mediambient.ad).

Des de la creació per part del Govern del mercat nacional de compensació, diverses empreses s’han interessat en el càlcul de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. De fet, hi ha companyies i grups que ja fa un temps que compensen aquestes emissions en el mercat exterior, col·laborant amb projectes proposats per les Nacions Unides. És el cas, per exemple, de Bomosa. D’altra banda, Andorra Turisme obliga els organitzadors d’esdeveniments que reben una subvenció per part seva a fer el càlcul de les emissions d’aquell esdeveniment.  

En el cas de la ciutadania, el coordinador de Sostenibilitat de l’ARI Oriol Travesset reconeix que “la calculadora és més aviat per prendre consciència del propi impacte i veure on és que emets més, de manera que et plantegis si pots introduir algun canvi en el teu estil de vida”. El cert és que fer el càlcul és una mica més complex del que pot semblar a primer cop d’ull per una raó: cal haver recollit prèviament informació sobre el consum anual de calefacció, els desplaçaments, els residus i l’aigua. També hi ha preguntes sobre el turisme que fem i sobre la nostra dieta. “El cert és que les emissions associades a una dieta omnívora són més del doble que les emissions d’una dieta vegetariana”, explica Travesset. Efectivament, segons la calculadora les emissions anuals d’una dieta vegana d’una persona equivalen a 955 quilos de CO2, les d’una dieta vegetariana a 1.053 quilos, les d’una dieta piscitariana a 1.431 quilos, les d’una dieta omnívora sense carn vermella a 1.234 quilos i les d’una dieta omnívora a 2.282 quilos. Segurament el més complicat és saber quants residus generem al llarg d’un any separats per fraccions: vidre, envasos, paper i cartró i fracció resta o rebuig. Això sí, la calculadora entén que cada unitat equival a una bossa de 30 litres, cosa que ens pot ajudar a fer una estimació. 

Quan tenim totes les dades introduïdes, la calculadora ens diu el resultat en tones de CO2 i ens mostra també el seu equivalent en voltes al món en avió, vaques i cotxes. I és clar, les emissions personals també es poden compensar. Recordeu: el preu d’una tona de CO2 a Andorra és de 30 euros.

medi ambient
emissions de gasos

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

I quant contaminen 4 ferraris, 2 porsche i 3 lamborgini fent la seva sortideta de youtuber dominguera?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte