Diari digital d'Andorra Bondia
Les terrasses totalment recollides van ser una estampa habitual que marcava la poca activitat als bars.
Les terrasses totalment recollides van ser una estampa habitual que marcava la poca activitat als bars.

Indignació als bars i restaurants, que dubten de poder subsistir


Escrit per: 
M. P. / M. P. A. / M. S. C. / Foto: Facundo Santana

“Quin sentit té que no hi pugui haver dues persones assegudes fent un cafè al bar, però que en canvi se’l puguin emportar i s’ajunti un grup de 5 o 6 a la plaça?” Qui es fa la pregunta és Francisco Medina Iglesias, del Bondia Cafè de la plaça del Poble d’Andorra la Vella, que es mostra especialment indignat amb les noves restriccions adoptades pel Govern de cara a bars i restaurants. “Sembla que tinguem la culpa de tot. No hi ha cap bar tancat per Covid, però en canvi les mesures per a nosaltres, perquè es veu que tots som uns terroristes biològics”, va manifestar molt enfadat.

Un sentiment generalitzat en un sector que fa mesos que pateix per tirar endavant i que ara, en algun cas, tem que sigui l’estocada final. “No sé com arribarem a final de mes. Al final haurem d’agafar els trastets i marxar”, sentenciava la Josefa Cid, de la granja-saló de te La Lyonesa. Assegura que “la gent està molt disgustada”, i si bé en el seu cas manté obert perquè també ven pastes i pastissos, “això no em soluciona la caixa del dia”.

Al bar restaurant FontVerd, la Purificació Gil Garcia afirmava que miraven de treballar “de la millor manera possible, però estem una mica emprenyats”. Ella considera que és una situació “que podríem haver evitat si s’haguessin fet més inspeccions des de l’inici i multat a qui no complís”. També expressa dubtes sobre com portar el registre de clients a què se’ls obliga. “De moment he comprat cartolines individuals perquè no pots passar el llibre sencer als clients. I si algú no vol donar les dades? Què faig? Amb quina autoritat l’obligo? I quant de temps les puc tenir?”, es preguntava.

D’altres, tot i resignats, asseguren amb contundència que “jo no tanco. Jo soc més fort”. Així s’expressava el Josep, de Casa Beja, tot i que apuntava que al matí, a l’hora dels esmorzars, la feina li havia disminuït a la meitat. “Segur que tancar els bars era la solució? A mi hi ha alguna cosa que se m’escapa”, manifestava.

Unió Hotelera
Des de la Unió Hotelera (UH), encara que apunten que pràcticament no hi ha bars associats, admeten que alguns viuen una “desesperació total” perquè tot i que assenyalen que “primer és la salut i alguna mesura s’havia de prendre, sempre surten ells molt perjudicats”. El director de la UH, Jordi Pujol, ha afegit que “per al futur segur que és bo, perquè el país estarà net i es podrà vendre aquesta imatge, però per al turista serà difícil d’entendre”. De fet, tem que la gestió durant el pont serà complicada.

Des del seu punt de vista el problema ve perquè des d’un inici s’ha passat la responsabilitat als restauradors. “Nosaltres no hem de fer de policia ni tenim autoritat sanitària ni judicial per fer complir segons quines mesures”, va indicar, fent una crida “que tothom sigui responsable. Si els parcs es tanquen per les aglomeracions i els bars es tanquen per les aglomeracions, el problema és la gent, no el bar!”

Les associacions de comerciants també entenen que es prioritzi la salut. La presidenta de l’associació del Centre Històric, Anna Riberaygua, ha afirmat que entenen que val més tancar ara i mirar de reconduir la situació que arribar a col·lapsar el sistema sanitari. Per la seva banda, la presidenta de l’associació de l’eix central, Sònia Yebra, considera que si el Govern ha hagut de prendre aquestes mesures ha estat “pel bé de tota la societat i per poder estar millor del que ho estem en aquests moments”. De tota manera, ha reconegut que segur que tindran una repercussió negativa tenint en compte aquest pròxim cap de setmana llarg.

L’APDA adverteix sobre la confidencialitat de les dades

L’Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA) ha advertit avui sobre la confidencialitat de les dades que recullin els restaurants per completar el registre a què els obliga el nou decret del Govern. En aquest sentit, el director de l’APDA, Joan Crespo, ha recordat que el full de registre no pot quedar a la vista ni hi poden accedir la resta de clients. De la mateixa manera considera excessives algunes de les dades demanades i de fet, aquest vespre s'ha publicat un nou decret en el qual es diu que s’ha de registrar per cada taula, noms i cognoms dels clients, telèfon i data i hora del servei. Es deixa fora el número de cens o número d’identitat. També es detalla que el registre s’ha de conservar fins a un mes després de l’anul·lació del decret i llavors destruir-lo.

Igualment, ara sí es deixa clar que el registre és responsabilitat del ministeri de Salut i que els establiments actuen com a prestadors de serveis.

Mas demana evitar “els missatges de la por”

La cònsol major d’Encamp, Laura mas, ha valorat aquesta tarda la situació epidemiològica a la parròquia. En aquest sentit ha afirmat que “no s’ha d’alarmar” i no considera adequat qualificar Encamp “de zona zero”. “No són bons els missatges de la por, sembla que no puguem passejar per les voravies”, ha exposat. Des del seu punt de vista el tancament dels bars serà positiu perquè “permetrà reduir la taxa de contagi i encarar tranquils la temporada d’hivern”. Igualment, ha recordat que l’stop lab muntat als Arínsols també passarà per la resta de parròquies. “El missatge que hem de passar és que la ciutadania, com més cribrada millor”.

indignació
bars
restaurants
subsistir

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte