“Si aquesta normativa hagués sortit quan volia agafar-me al Kurt l’hauria agafat de totes maneres, però hauria marxat del país”, diu convençut en Miquel, amo de l’animal, una barreja d’American i Pitbull de quatre anys i mig. Per l’Estat i part de la societat: un gos de raça perillosa. “El meu gos està castrat perquè no marqui en orinar i perquè no volíem cadells. Té la seva assegurança, que no és precisament econòmica, té també passaport i totes les vacunes i papers al dia”, sosté.

El Miquel no és l’únic propietari d’un gos potencialment perillós (GPP) indignat amb el nou reglament de tinença d’aquests animals aprovat la setmana passada, que estableix entre altres requisits l’obligatorietat d’esterilitzar els cadells de les quinze races al llistat de GPP,  inclosos els encreuaments, abans de l’any de vida. En Miquel troba una “bogeria” castrar un gos de tan sols dos mesos, per exemple: “Crec que esterilitzar un gos està bé, però a partir de l’any, any i mig, no tan petits.”

Tanmateix, aquesta no és l’única norma que no ha agradat, tampoc entén que la corretja no pugui superar el metre i mig de llargada. Hi podria estar d’acord, diu, “si fos una mesura per a tots els animals i no només per al meu. Si el Kurt ha de portar una corretja d’un metre i mig, per què un Chihuahua no?”

Un altre tema controvertit: l’obligatorietat del morrió, que no és una novetat en el reglament però que continua generant suspicàcies entre els propietaris de GPP. En Miquel posa aquí com a exemple la voluntat del govern espanyol de modificar la llei sobre animals potencialment perillosos, vigent al país veí. L’objectiu del futur text espanyol serà avaluar el comportament individual dels animals de companyia sense tenir en compte la raça per evitar perjudicis injustos. Aquesta norma establirà un mecanisme de validació de comportament de cada exemplar de manera individual. Per això mateix en Miquel creu que “les mateixes normatives per als GPP haurien de ser també per a la resta de gossos, si no que no les posin.”

En canvi, aquesta modificació de Govern sobre el reglament de tinença de gossos ha rebut suport per part de l’Associació GosSOS: “Nosaltres hem col·laborat amb el Govern per poder tirar endavant el reglament. L’hem estudiat i ens  hi han deixat participar per donar el vistiplau”, diu el president de l’associació, Manel Garcia. “No és el mateix la castració d’un gos que l’esterilització d’una gossa, però aquí entrem en un debat molt tècnic”.

D’altra banda, l’Associació GosSOS va presentar ahir la nova campanya Convida’m a menjar perquè la gent col·labori en l’alimentació dels 39 animals de la gossera (19 residents i 20 en cases d’acollida) que comporta una despesa anual de 10.000 euros.  La campanya consisteix a sumar un sac de pinso Arion per als gossos de la gossera per cada sac que adquireixi un particular. La venda del pinso es realitzarà a la gossera, a la Borda Vidal.