La cinquena edició del projecte de l'hort solidari ha iniciat aquest dijous, com és habitual, als horts del Dau de Sant Julià de Lòria. La consellera de Social, Eva Ramos, ha destacat que aquesta iniciativa va néixer amb el mandat anterior durant l'època de la Covid amb l'objectiu "d'ajudar a les famílies més afectades per la pandèmia". Enguany, un total de setze hortolans s'han ofert per a conrear els 3.000 planters proporcionats per Tot Natura, que inclouen enciams, tomàquets, mongetes, espinacs i altres varietats de verdures. Un cop obtinguts aquests productes de la terra, s'entregaran directament al 'Rebost de Càritas'.

Durant l'edició anterior, el president de Càritas Parroquial de Sant Julià, Jordi González, ha confirmat que es va donar suport a un total de 80 famílies. A més, ha assenyalat que el perfil dels nuclis familiars necessitats ha experimentat certs canvis aquest últim any, amb l'augment de "famílies amb un ingrés mensual", però que encara requereixen el servei, i de "persones no documentades" que no tenen permisos de treball. González ha precisat que els principals motius per demanar ajuda són "els sous i la cobertura de qualsevol imprevist de malaltia, siguin medicaments o analítiques de sang". No obstant això, des de Càritas, no només es faciliten productes no peribles, sinó que també ous, carn, peix i verdures, "per proporcionar a les persones sense recursos l'oportunitat de mantenir una dieta equilibrada", ha assenyalat el president.

El projecte també compta amb la participació dels estudiants de la branca d'informàtica de la Universitat d'Andorra, que tal com ha explicat la consellera, "aprofitaran aquests conreus per estudiar la terra, controlar la humitat i el decreixement de les plantes". La fita d'aquest any, segons ha comentat la representant dels estudiants, Angelica Medina, és el monitoratge dels sensors de consum d'aigua, que el realitzaran mitjançant la cessió d'un "sistema de rec" que els permetrà "obtenir dades comparables amb el sistema tradicional" i analitzar "si els hortolans es poden beneficiar d'aquesta tecnologia".