Aquest dilluns es commemora el Dia internacional de la conscienciació de la pèrdua i el malbaratament d’aliments una jornada que el Centre Andorra Sostenible vol centrar a divulgar i conscienciar sobre "aquest tema tan important". La raó és que el coordinador del centre, Àlex Rodríguez, reivindica que cal ser conscient que aquesta és "una de les problemàtiques" més importants a escala mundial i que sovint no hi pensem per altres problemes. Només una dada per exemplificar la magnitud: un terç dels aliments produïts no arriben a ser consumits. I això ens ha de fer reflexionar no només perquè hi ha moltes persones que passen fam al món sinó per la problemàtica mediambiental relacionada amb aquest malbaratament, si es tenen en comptes les emissions de CO₂ o l'aigua necessària per produir tots aquests aliments que al final no s'acaben consumint.
Per tant, per continuar incidint en el fet que tots podem fer gestos que ajudin a reduir aquest malbaratament des d'Andorra Sostenible centraran la jornada a difondre missatges que donin a conèixer el problema i que també aportin eines que tots podem emprendre per "fer front al problema", amb gestos tan senzills com planificar la compra o reutilitzar per preparar altres àpats amb menjar que ens sobri. En aquesta acció divulgativa també es vol arribar als grans productors, és a dir, empreses o comerços que venen aliments que sovint acaben a les escombraries.
En la línia del que marca la llei d'economia circular i el concepte de la reutilització el que es busca és "reforçar dinàmiques", segons Rodríguez, ja que "si tothom aplica" petits gestos "en el seu dia a dia" es pot aconseguir reduir el malbaratament alimentari. Així, per exemple, demanar d'endur-nos els aliments que ens sobren si anem a un restaurant. I quant als grans productors fer incidència en el fet que es revisin certes pràctiques per trobar "la millor opció" per evitar que els aliments acabin a la brossa. I en aquest sentit, per exemple, esmenta “fer més èmfasi” en certes accions com disposar d’espais per donar sortida als aliments que estan a punt de caducar siguin més ‘presents’. En aquest sentit, el coordinador del centre fa incidència en el fet que posar aquests aliments a punt de caducar a l’abast dels consumidors és “una oportunitat” perquè dona la possibilitat als consumidors d’estalviar i al mateix temps s’incideix en la sostenibilitat ambiental.
Rodríguez fa èmfasi en el fet que aquesta diada internacional se celebra des del 2019 i va ser una iniciativa davant Nacions Unides d’Andorra i San Marino, la qual cosa demostra el “pes al món” que pot tenir un petit país com el Principat i com es poden promoure accions a petita escala que serveixin per pal·liar problemes com el del malbaratament.
Cal recordar que segons les darreres dades disponibles a Andorra es tira a la brossa anualment uns divuit quilograms d’aliments i que l’objectiu és que aquest malbaratament alimentari es redueixi en un 50% el 2030.