Diari digital d'Andorra Bondia
La sensibilització de l’opinió pública del Principat ha estat un dels seus objectius.
La sensibilització de l’opinió pública del Principat ha estat un dels seus objectius.

Intermón Andorra tanca portes després de 22 anys de creació


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Bondia

Intermón Andorra es troba “en procés de liquidació” després de 22 anys de funcionament. En aquests termes es manifesta l’actual president, Josep Escaler qui, precisament, també va ser el primer president que va tenir l’entitat. Segons Escaler, així es va decidir en la darrera assemblea general extraordinària celebrada el mes de desembre de 2017. L’entitat tenia fins ara la seva seu al carrer Ciutat de Valls, número 27, d’Andorra la Vella. 
El motiu principal de la clausura del comitè d’Oxfam Intermón és “la manca de relleu generacional”, la qual cosa fa difícil la renovació dels seus membres, segons assenyala el seu president. Intermón Andorra s’està donant de baixa del registre d’associacions i de la Plataforma d’ONG d’Andorra, i properament ho farà d’alguns altres dels compromisos que tenia adquirits. Des de fa un parell de mesos ja no s’accepten donacions.  
Intermón Andorra es va crear el 1995 amb la finalitat de donar suport econòmic a projectes de cooperació internacional i realitzar programes educatius de sensibilització i d’incidència en l’opinió pública en el Principat d’Andorra. La relació d’Intermón Andorra amb Oxfam Intermón es feia  a través d’un contracte de col·laboració. Últimament, assenyala Escaler, cada subseu és força autònoma.
Escaler considera que la presència pública de l’entitat al país ha estat força notòria al llarg de tot aquest temps. En aquest sentit, recorda la celebració de la Festa de la Solidaritat i els concerts solidaris en col·laboració amb diverses entitats del país. Escaler també agraeix les ajudes del Govern, d’entitats bancàries i d’altres col·lectius per als seus projectes de cooperació internacional al llarg d’aquest temps. 
Un dels presidents que Intermón Andorra va tenir força anys va ser César García, que considera que Intermón Oxfam “ha fet una bona feina durant aquest temps”. García destaca el compromís incondicional dels voluntaris. En aquest sentit, en recorda un de molt actiu que s’ha mantingut fidel fins als seus 95 anys. Preguntat sobre els moments més reexits, al seu parer, d’aquests 22 anys, n’assenyala les anomenades “visites del sud”, en les quals cada any una persona que estava treballant a països com Burkina Faso, Nicaragua o el Perú, era convidada a fer xerrades a les escoles i a altres àmbits per compartir ben de prop la seva tasca humanitària. També recorda com a molt impactant la campanya d’emèrgència que la Plataforma d’ONG d’Andorra va portar a terme per als damnificats del tsunami que va assolar el sud-est asiàtic i en la qual es van recollir 750.000 euros, “una quantitat que no haguéssim pogut ni imaginar”. 
Oxfam Intermón és una fundació creada pels jesuïtes. El 1964 la institució realitza un canvi d’orientació, amb un enfocament cap a la denúncia i la defensa de la justícia. A la dècada dels 70 adopta un caràcter totalment laic i independent. El 1997, Intermón decideix incorporar-se a Oxfam Internacional. Oxfam Intermón és una fundació que treballa en 47 països en projectes de desenvolupament, acció humanitària, comerç just i mobilització social.

Intermon
cooperació
César García
Josep Escaler

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte