Diari digital d'Andorra Bondia
El Raonador del Ciutadà, Marc Vila, en la roda de premsa d’ahir.
El Raonador del Ciutadà, Marc Vila, en la roda de premsa d’ahir.

Investigació del raonador sobre els lloguers en veure pujades del 50%


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Raonador del ciutadà

El Raonador del Ciutadà, Marc Vila, ha impulsat una investigació d’ofici (la primera del seu mandat) que té per objectiu recollir tota la informació sobre els preus dels lloguers. D’aquesta n’ha de sorgir un informe relatiu a la situació actual que ha de servir per emetre una recomanació a les institucions corresponents. Vila va explicar que ha decidit no quedar-se “en la part passiva” del càrrec davant l’increment dels casos relacionats amb l’habitatge que ha rebut la institució durant aquest 2018. Així, des de principis d’any s’han obert entre 40 i 50 expedients formals, una xifra que contrasta amb la registrada el 2017 en què durant tot l’exercici es van tramitar entre cinc i sis expedients. Vila va destacar que es tracta d’un volum important però que en tot cas no permet conèixer la globalitat del problema.

Per tal d’elaborar l’informe, el raonador ha fet una crida perquè totes les persones que tinguin un problema amb l’habitatge, ja siguin llogaters o propietaris, s’adrecin a la institució per exposar la seva situació. A més, Vila es reunirà amb entitats o institucions relacionades amb aquest àmbit. La setmana passada ja es va trobar amb el Col·legi Professional d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA) i té en ment fer el mateix amb els comuns per tal d’obtenir dades. La crida es difondrà a través de les xarxes socials i les persones que hi vulguin col·laborar es podran adreçar al raonador via telefònica, per e-mail o presencialment. Tot plegat ha d’ajudar a tenir una “visió més rigorosa” de l’evolució dels preus dels lloguers reunint el màxim de dades i evitant “parlar d’oïdes o de casos concrets”. La intenció és que la recollida d’informació es pugui dur a terme des d’ara fins a finals d’any per tal de presentar les conclusions de l’informe de cara al 2019. El raonador va indicar que el document, previsiblement, s’hauria d’adreçar al Consell General tot i que va afegir que podria ser una recomanació a més d’una institució ja que aquesta qüestió “pertoca no sols al Govern sinó també als comuns i al conjunt dels partits polítics”. 

Encara que la investigació es centrarà en l’augment dels preus dels lloguers, en el treball també es recolliran altres dades sobre qüestions vinculades a l’habitatge com poden ser les possibles irregularitats en les factures de calefacció o altres despeses.

Augments de fins al 60%
Les queixes més habituals en relació a l’habitatge rebudes aquest any pel raonador fan referència principalment a increments elevats en el preu del lloguer a l’hora de renovar el contracte. Aquests casos es donen principalment a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany i els augments que s’apliquen són d’entre el 30 i el 50% encara que fins hi tot s’han detectat casos del 60%. Això suposa encariments de l’habitatge d’entre 200 i 400 euros. Segons la llei, el propietari és lliure de marcar el preu i no hi ha límits per a les pujades que vulgui aplicar. El raonador també ha tramitat expedients per augments “poc justificables i justificats” en les despeses de calefacció. Entre les queixes rebudes hi ha la de Saetde, que va traslladar al raonador la dificultat dels temporers per trobar habitatges en condicions i preus accessibles. Vila es va referir a la demanda d’algunes immobiliàries d’avançar el lloguer de tota la temporada i es va mostrar a l’espera que es tracti d’una pràctica puntual. 

Davant d’aquest panorama, el Raonador del Ciutadà va reiterar la necessitat de fer una aposta pels pisos de lloguer protegit. “Crec que és una de les mesures que caldrà acabar adoptant” a curt termini, va dir. Al mateix temps es va referir a la llei de mesures urgents sobre l’arrendament d’habitatges per lamentar la tardança en la seva aprovació. El Govern va aprovar el text al juny, va recordar, i encara no ha estat aprovat pel Consell General.  

Vila va informar que l’habitatge serà un dels temes que es tractaran en la reunió de raonadors iberoamericans, que tindrà lloc a Andorra entre el 20 i el 22 de novembre. 

investigació
Raonador
lloguers
veure
pujades
50%
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic