La policia i els departaments d’Immigració i Ocupació i Treball del Govern estan analitzant els dossiers entregats per Argentinos en Andorra al secretari d’Estat d’interior, Joan Antoni León, en els quals es posaria de manifest suposades irregularitats en la contractació de treballadors temporers per part d’algunes empreses del país. Així es va confirmar des del Govern després que l’impulsor de l’entitat, Marcelo Ponce, donés a conèixer als mitjans de comunicació la reunió mantinguda amb León i la denúncia feta, en la qual s’assegura que hi ha empresaris que han tingut treballadors en negre i que fins i tot els han amenaçat de denunciar-los a ells si donaven a conèixer la seva situació.
La reunió es va produir fa una setmana i justament Ponce lamentava ahir que no havia tingut més notícies de les autoritats malgrat el compromís rebut de traslladar els dossiers als organismes competents. Una acció que segons el Govern el secretari d’Estat va fer el mateix dia de la reunió.
Ponce va detallar que s’han trobat amb persones a qui un empresari els diu que han de superar un període de prova per poder accedir al lloc de treball amb contracte i que posteriorment no els fan contracte ni els paguen, que els allarguen aquest període durant setmanes “o mesos” sense opció a obtenir el contracte, mentre que a altres no els paguen les hores extra o els les paguen com si fossin hores normals. “Són situacions que no s’han acabat, encara passen”, adverteix l’impulsor d’Argentinos en Andorra. De fet, va assegurar que tot i que han entregat només una dotzena de casos amb els noms de les empreses implicades, en realitat hi hauria una trentena de casos de presumptes irregularitats, concentrades sobretot en l’àmbit de l’hostaleria, concretament en la restauració, i que s’han donat en diversos indrets del país, des d’Arinsal al Pas de la Casa, passant per Encamp.
Ponce reconeix que són situacions difícils de gestionar perquè la majoria de temporers que les pateixen no s’atreveixen a denunciar-ho formalment. “Tenen molta por i els empresaris se n’aprofiten i cometen abusos”, afirma, mostrant-se incrèdul davant les situacions que els seus compatriotes li han relatat. “A més, si reclamen, l’empresari els amenaça de denunciar-los a ells perquè els expulsin del país”. Fins i tot, després d’haver entregat els dossiers a Interior, Ponce reconeix que “jo també tinc por” perquè no sap com pot evolucionar la situació i recorda que en ser una entitat de caràcter cultural tampoc disposen de més eines per poder lluitar contra aquests suposats abusos. “Fins que no hi hagi alguna entitat amb força que controli tot això no se solucionarà”, lamenta, i demana als empresaris “empatia, solidaritat i respecte envers els treballadors de temporada”.
Raonador
La problemàtica ha arribat també al raonador del ciutadà, Marc Vila, que confirma que després del relat de Ponce ha rebut una primera visita d’una persona que hauria estat víctima d’aquestes irregularitats. “Relata que va estar contractada amb la promesa que li farien els papers, però després va veure que allò no anava enlloc, va deixar la feina i no li han pagat”, detalla Vila, que afegeix que està concentrat a recopilar el màxim de dades per determinar si és només un cas aïllat o si realment es confirma que n’hi ha d’altres. És per aquest motiu que fa una crida perquè “si hi ha altres persones que es troben en el mateix cas, vinguin i m’ho expliquin”. Vila també es va posar en contacte amb Interior de manera telefònica, “per no posar en risc la situació d’aquestes persones”, i es compromet a seguir de prop l’evolució del cas. Amb tot considera que “són uns pocs desaprensius els que abusen” i per tant, “espero que es pugui tallar d’arrel i que no es generalitzi”.