De raons per manifestar-se van desgraciadament sobrats. Si aquell 18 de novembre de 2022 Fermí Tordesillas es plantava, en solitari, davant de l’Ajuntament d’Oliana per secundar la crida de la plataforma Aturem les guerres tenia al cap sobretot la d’Ucraïna, ara no sols a aquesta no se li albira el final, sinó que s’hi ha afegit el “genocidi”, insisteix, contra els palestins. Així que Tordesillas (empresari i exalcalde de Peramola) continua manifestant-se un cop per setmana, sol o en companyia. I ja fa, subratllem, catorze mesos.
Al principi, explica Tordesillas, hi havia gent que anava i venia, que s’hi sumava espontàniament, dies que van aconseguir aplegar un grupet. Fins i tot la fins a les últimes eleccions alcaldessa, Carme Lostao, s’hi va sumar en alguna ocasió. “Ara reconec que la gent es va cansant, venim els habituals”. Els habituals són els que figuren a la foto, quatre irreductibles (i el Kratos) que van mantenint dempeus la protesta. “Ja sabem que no serveix de res, que som una gota d’aigua només i que això no interessa ni a la gent, ni als polítics ni als periodistes”, etziba. Aleshores? No pensa abaixar els braços, insisteix. “És una qüestió de consciència”. De dignitat, hi afegeix. “No podrem fer res, està clar, però sí que podem fer que el que està passant no s’oblidi”, apunta, així que la missió és evitar que la resta comenci a mirar cap a una altra banda. Per molt reduïts que siguin els seus mitjans.
Però mantenir-se al peu del canó durant seixanta setmanes i no defallir no deu ser fàcil, li preguntem. “Al contrari, tot és qüestió d’organitzar-se”, respon convençut. Han trobat el moment de la setmana que més els convé als habituals, els dilluns a les dotze del migdia. Faci sol, plogui o apreti el fred. “Si la temperatura és molt baixa ens abriguem millor i ens aixopluguem una mica”, s’arreceren contra la casa consistorial. Per cert, que el nou alcalde, Ricard Pérez, passa per allà, els saluda, potser s’atura a creuar unes paraules, però de moment no se’ls ha afegit. “No, no, li vam oferir però no”. Després de mantenir la concentració una estoneta, els irreductibles gals, amb el mastí de Toni Mas, fan la foto per a la plataforma, aprofiten per fer un cafetó calent i fins a una altra. “Mantenint la flama”.