Diari digital d'Andorra Bondia
El judici ha començat aquest matí, minuts després de les 9 del matí.
El judici ha començat aquest matí, minuts després de les 9 del matí.

Joan Pau Miquel defensa el sistema de control de BPA i el compliment de la llei


Escrit per: 
M. S. / Foto: Facundo Santana

Tres anys i gairebé cinc mesos després de l’arrencada del judici de la causa general de Banca Privada d’Andorra amb l’anàlisi de les qüestions prèvies, el Tribunal de Corts ha reprès avui la vista oral i ho va fer amb l’inici de la declaració de Joan Pau Miquel, qui era conseller delegat de BPA al moment de la seva intervenció de l’entitat.

Miquel, que responent al fiscal general, Alfons Alberca, ha recordat que va entrar a treballar a Banca Cassany el 1993 i que va ocupar la direcció general al llarg dels anys fins que el 2012 coincidint amb l’adquisició de Banco Madrid va ser nomenat conseller delegat, ha fet una fèrria defensa dels mecanismes de control de l’entitat i de la seva evolució constant per millorar, una operativa que fins i tot, en alguns aspectes, “anava més enllà” del que exigia la legislació vigent al país a cada moment.

Així, Miquel ha explicat que el model de prevenció de l’entitat es basava, des del 2008, en tres nivells de control com són el gestor comercial, el departament de compliment més el comitè de seguretat d’auditoria i finalment l’auditoria interna i també l’externa. En aquesta línia, l’ex-conseller delegat de BPA, que ha remarcat en més d’una ocasió que cal tenir present que “la normativa del 2002 era molt diferent a la del 2010 i aquesta també de la del 2020”, ha apuntat que precisament la consultora KPMG, que feia en aquell moment les auditories externes de l’entitat, “recomanava el 2008 aquest model en base a tres nivells”.

Precisament, i després que el fiscal fes també referència a alguna de les recomanacions, Miquel ha insistit molt a deixar clar que “s’està parlant de recomanacions i no de cap incompliment normatiu”, i ha defensat que l’entitat va anar complint amb les diferents recomanacions apuntades a les auditories, malgrat que algunes no es poguessin implementar de forma immediata, així com amb els diferents comunicats tècnics dels organismes reguladors, la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (Uifand) i l’aleshores Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), ara Autoritat Financera Andorrana (AFA).

Des del ministeri fiscal, Alberca ha incidit en el fet que, a nivell de recomanacions, no es parla únicament d’assolir uns estàndards, sinó que es diu que “han de tenir una eficàcia dins del control intern”, qüestió que Miquel ha replicat assegurant que el regulador es va mostrar “satisfet amb el grau d’acompliment” i insistint que “les recomanacions es fan amb esperit de millora i que amb aquest esperit l’entitat les compleix”. A la vegada, Miquel, que interpel·lat sobre les retribucions especials als directius ha assegurat que “eren discrecionals però no arbitràries”, ha recordat que “mai en 25 anys el banc ha tingut una sola salvetat en una auditoria”.

Petició d’ajornament
Abans de la declaració de Miquel, però, el judici s'ha reprès amb el refús per part del Tribunal d’una nova petició d’ajornament feta per alguns lletrats defensors en espera que s’acabessin resolent les recusacions presentades contra el fiscal general, aspecte que el president del Tribunal, Enric Anglada, ha recordat que ja han estat desestimades.

Així mateix, el Tribunal ha rebutjat també la petició feta per algunes de les defenses dels 24 processats per tal que aquests declaressin amb posterioritat que es practiquessin d’altres proves. En aquest sentit, Anglada ha recordat que tot i que el Codi de procediment penal no especifica en quin moment han de declarar els acusats, sí que s’ha de portar a terme aquesta declaració abans de la dels testimonis.

Finalment, el Tribunal, que en espera del dia que pugui ser present a la sala ha declarat en rebel·lia una de les processades que per motius personals no va poder ser present a la represa del judici, ha rebutjat també la petició d’una de les lletrades per afegir a la causa un document relatiu a l’empresari Rafel Pallardó, un dels testimonis citats en la causa general de BPA.

Joan
Pau
Miquel
defensa
sistemes
control
BPA
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic