Diari digital d'Andorra Bondia
Jordi Fàbrega.
Jordi Fàbrega.

Jordi Fàbrega: “Sols passen la frontera 70 cotxes al dia, i la majoria, de sanitaris”


Escrit per: 
Alba Doral / FOTO: Viure als pirineus

Reconeix el “neguit” dels treballadors fronterers, perquè són –diu– la baula més feble en qualsevol crisi. Assegura que s’hi posarà, però avança que de moment no hi ha cap ajut específic. Fent-se ressò de les paraules de Benazet, insisteix que el que toca, primer de tot, és “salvar la pell”.

Innegablement, és l’hora dels tècnics, els científics, els experts. Si a Andorra la veu escoltada és la del ministre Joan Martínez Benazet, a la Seu és l’alcalde, Jordi Fàbrega, un altre metge, que es multiplica, diríem que al límit de la ubiqüitat: gestiona, informa i dona ànims a través de les xarxes, impulsa iniciatives (dels ‘makers’ als dibuixos de Perico Pastor). I si els companys de l’hospital el necessiten, assegura, tornarà a vestir la bata. Iniciem tristament la setmana, amb el segon mort a l’Alt Urgell. Fem balanç dels casos actius?

Sí, és la segona defunció que tenim a l’hospital de la Seu. Tots dos, persones d’edat avançada. Ara mateix tenim cinc casos positius ingressats i quatre malalts que es van traslladar, tres a Lleida i un a Andorra. 

Com evolucionen els ingressats?
Estan, aguanten. Són gent gran i amb patologies prèvies. Segueixen a planta i requereixen aportació d’oxigen. 

Pel que fa a la malalta traslladada a Andorra, una jove treballadora d’El Cedre, sap com evoluciona?
Sí, parlo cada dia amb el ministre Benazet i intercanviem dades, som amics també i compartim neguits. D’ella podem dir que evoluciona molt lentament, com tots els pacients entubats, perquè el procés inflamatori és llarg. Va fent petits passets. 

Quina és la situació a la Seu?
Tenim 70 persones aïllades als domicilis, de les quals 18 van donar positiu per Covid-19. La resta són preventius. Els malalts van fent, evolucionen bé, encara que tenen febre i se senten aixafats. La majoria són gent jove. 

Entre aquests 18 hi hauria una desena d’agents dels mossos d’esquadra.
Sí. A ells se’ls va fer la prova i en va sortir positiva. També hi ha les famílies i contactes, a qui no es va fer l’anàlisi, però es va confinar preventivament. 

Amb tants afectats sembla que s’han quedat molt curts d’efectius i necessiten reforços d’altres comissaries.
No és tan exagerat com s’ha dit, però és cert que resulta preocupant. Estem estudiant com es reforça la comissaria. Però he de dir que l’afectació és la mateixa que arreu: els cossos de seguretat estan al carrer, exposats. 

No se’ls haurien de fer proves a tots? Per ells i perquè poden ser un agent transmissor.
El problema del control en la fase asimptomàtica és que pots donar negatiu avui i positiu demà, però el negatiu haurà donat una falsa sensació de seguretat. El més important, per a tothom, és que així que es manifestin els símptomes es quedin a casa, perquè és quan hi ha més risc de contagi. 

Hi ha hagut positius en altres cossos?
Els policies municipals estan tots bé, i a la caserna de bombers, també. Pel que jo sé no hi ha cap cas ni a la policia nacional ni a la guàrdia civil. 

Tornem a l’hospital: amb quins recursos compta?
Vam traslladar 18 padrins dels que hi havia interns al Seminari i la resta, 14, es van aïllar. Això garanteix la seva seguretat i ens va deixar la segona planta i part de la tercera disponibles. Hem passat de 26 a 50 llits, amb dos boxs d’UCI i la possibilitat de fer-ne tres més, fins a cinc. Però només els farem servir si no podem derivar a altres hospitals, perquè recordem que a banda dels llocs es necessita personal especialitzat de cures intensives. 

Amb les dades actuals, com està colpejant la malaltia a la Seu, quina és la incidència?
La Generalitat ha començat a publicar un mapa amb els casos en relació amb cada CAP. Aquí tenim una de les incidències més baixes pel nivell poblacional. Toco fusta. Estic content perquè no hi ha hagut cap cas a les residències d’avis. Ni entre els traslladats al Seminari ni a les de Sant Josep i Oliana. Les estem monitorant i controlant de manera molt estricta. 

Té dades sobre el trànsit de fronterers? Amb gent circulant amunt i avall hi ha més risc de contagis entre els dos territoris?
Andorra va tancar l’activitat econòmica abans que Catalunya i només pugen els treballadors dels serveis essencials. Segons la policia nacional, durant el dia a penes passen la frontera setanta cotxes. Molts són personal sanitari, que agafa el cotxe a casa i cap a la feina i igual de tornada, sense cap contacte, així que el risc és molt controlat. 

Els dels fronterers és un col·lectiu que pot quedar desprotegit novament, sense entrar en les mesures d’ajuda d’Andorra ni Espanya.
És un dels encàrrecs fet al meu govern, que esbrinem quines ajudes hi ha en marxa. També n’implementarem des de l’ajuntament. Entenc els neguits dels fronterers, però de moment no puc especificar quines seran. Com diu el ministre Benazet, la prioritat és salvar la pell. 

Com a metge, com ho està vivint?
El personal de l’hospital sap que si necessiten les meves mans les tindran, i també ho sap el vicealcalde, que si això passa s’hi haurà de posar. 

Informa, anima, aconsella, des del seu perfil de Facebook. Li fan cas?
Crec que la meva obligació és explicar les coses, sense amagar dades. He de dir que tot l’equip de govern i l’oposició pedalem en la mateixa direcció, ens reunim cada 48 hores. Ara no hi ha colors polítics. I sí, crec que la ciutadania em fa cas. La gent de la Seu em coneix més com a metge que com a alcalde i crec que tinc certa credibilitat. 

 

 

 

coronavirus
Covid-19
Jordi Fàbrega

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte