Diari digital d'Andorra Bondia
Jordi Fernández durant les declaracions que ha fet davant de la premsa.
Jordi Fernández durant les declaracions que ha fet davant de la premsa.

Jordi Fernández: “Us vaig enganyar. Vam traspassar la frontera”


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: M. P.

El primer comboi d’ajuda humanitària organitzat per la Creu Roja va entrar a Ucraïna. Així ho ha reconegut el director de l’entitat i cap d'aquella missió, Jordi Fernández, que ha comparegut davant de la premsa per “demanar disculpes” després d’haver mentit públicament. “Vaig enganyar sobre el tema de si havíem traspassat la frontera, la vam traspassar i ho vam fer amb tots els permisos de la Creu Roja”, ha afirmat. Fernández ha detallat que van ser 8 dels 18 membres de l’expedició els que van fer el viatge fins a Lviv, ja en territori ucraïnès, entre els quals dos assalariats de l’entitat solidària andorrana, dues dones ucraïneses i quatre bombers “a títol personal”. Precisament, la presència dels membres del cos antiincendis, que van marxar del Principat amb l’ordre expressa de no creuar la frontera, tal com van assegurar tant el director del cos, Jordi Farré, com el ministre d’Interior, Josep Maria Rossell, és el que va motivar que un primer moment Fernández negués l’entrada a Ucraïna. “Ho vaig fer per salvaguardar el lloc de treball dels bombers”, ha afirmat, reiterant la demanda de disculpes.

Fernández ha assegurat que quan es va marxar d’Andorra no hi havia cap intenció d’entrar a Ucraïna, però que durant el viatge la Creu Roja ucraïnesa els va demanar el canvi per facilitar l’arribada del material. “Encara avui la medicació i els articles de bebès, que era el que més ens preocupava, no estaria del costat ucraïnès per les dificultats logístiques i de passar la frontera que hi ha a Polònia. Llavors la Creu Roja ucraïnesa, de Lviv, ens va demanar, quasi suplicar, si era possible que els ho portéssim a la seva ciutat”, ha exposat.

La sol·licitud se’ls va fer quan es trobaven aproximadament a Cracòvia, a uns “200 o 300 quilòmetres” per arribar a Przemyśl, la localitat polonesa on s’havia dit que deixarien el material. Davant la petició, es va fer una consulta entre els 18 membres del comboi, dels quals només una va manifestar no estar disposada a creuar la frontera. “Tot i no tenir sensació de risc, vam intentar ser selectius, no perquè ningú fos millor o pitjor”, ha indicat. Així, malgrat que no era imprescindible la presència dels membres del cos de bombers, i tot i les ordres expresses donades, van decidir que fossin ells part de l’equip que entrés a Ucraïna perquè “enteníem que tenien una formació i preparació superior en el sentit que estan acostumats a viure certes situacions que un civil normal crec que no està tan preparat”. Fernández ha deixat clar que “ni cap vehicle de bombers ni cap uniforme de bombers” va sortir de Polònia, ja que l’actuació va ser “a títol personal”, si bé a admès que “no sé fins a quin punt si es treuen l’uniforme continuen sent bombers o no, no ho tinc clar”. Jordi Fernández ha admès que ha parlat amb el director del cos de bombers després de l’esclat de la polèmica, però diu que no ha tingut cap contacte amb el ministeri d’Interior.

Igualment, ha concretat que va parlar amb el president de la Creu Roja andorrana per exposar-li la situació i ell li va donar “el vist-i-plau”. Així doncs, la nit que van passar a Cracòvia va servir perquè des de l’ONG ucraïnesa els tramitessin els permisos necessàries i aquestes vuit persones van arribar fins a localitat de Lviv, en aquell moment fora dels atacs, però que precisament avui ha estat bombardejada. Segons ha detallat, el material que portaven es va dipositar en un magatzem de la Creu Roja de Lviv. En cap moment van informar la resta de membres del comboi de què farien.

Defensa de la tasca

Jordi Ferndández ha lamentat que l’afer hagi “tacat” la “feina brutal” que s’ha dut a terme. “Hi ha hagut molts voluntaris, moltes donacions i un gran esforç logístic per ajudar persones que estan patint una guerra”, ha remarcat, afegint que “ara sembla que el més important és aquest fet, quan el més important és que l’ajuda arriba a aquestes persones. Jo demano disculpes per la mentida, però defensaré la feina que s’ha fet i que s’està fent. Voldria no tacar la feina humanitària”.

Tot i reconèixer l’engany, no es preveu que es puguin derivar més conseqüències de la situació. “Si la meva junta considera que he de dimitir ho faré, però entenc que és la meva junta qui ha de demanar-ho. La meva falta és mentir, no a la meva junta perquè ells saben la veritat, sinó haver mentit a l’exterior però sabent que teníem tots els permisos”.

Segon comboi

D’altra banda, la matinada passada ha sortit direcció Polònia els segon comboi d’ajuda humanitària. I una vegada més hi ha hagut sorpreses d’última hora. Si bé s’havia anunciat que el destí seria Przemyśl, com en el primer cas, finalment l’expedició es dirigeix a Lublin. “Quan vam dir que anàvem amb un tràilers de 31 palets, la Creu Roja polonesa ens va dir que al magatzem on vam descarregar a Przemyśl no hi entraríem. Inicialment no es van pronunciar sobre on havíem d’anar i per tant enteníem que al mateix lloc, però ahir a la nit o aquest matí ens han comunicat que no podríem descarregar al mateix lloc i per això ens han donat un nou destí”.

Igualment, estava previst que en aquesta ocasió també viatgessin dos membres del cos de bombers que finalment no formen part de l’expedició. Preguntat per aquest fet ha explicat que un d’ell “té una grip intestinal i l’altre no ho sé”.

Qüestionat sobre la possibilitat que aquest segon comboi acabi travessant, també, la frontera, entre rialles el director de la Creu Roja ha manifestat que “vist el que hem viscut aquests últims dies dubto que els meus companys ni ningú vulgui tenir els dies que jo he tingut”.

Andorra
Creu Roja
Ucraïna
Fernández
creuar
frontera
enganyar
mentir

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte