Diari digital d'Andorra Bondia
Jover insisteix: ni Andorra Telecom ni FEDA no es privatitzaran
Jover insisteix: ni Andorra Telecom ni FEDA no es privatitzaran

Jover insisteix: ni Andorra Telecom ni FEDA no es privatitzaran


Escrit per: 
A. L. / Foto: SFGA

No és la primera ni probablement serà l'última vegada que ho diu al llarg de les últimes setmanes, però el ministre Jover ha insistit aquesta tarda que no el Govern no preveu ara mateix cap escenari que contempli la privatització ni d'Andorra Telecom ni de FEDA.

Aquest escenari smplement "no toca", ha dit Jover. En primer lloc, perquè n'hi ha prou amb el recurs a les reserves de les parapúbliques per fer front a la segona fase de la crisi, que està previst que s'alllargui fins al 31 de desembre. Però és que a més, ha afegit, la recent emissió de deute pública per valor de 150 milions d'euros "funcionarà". I funcionarà, com ha dit altres vegades, perquè venim d'una situació financera molt bona, amb un deute que s'enfilava tan sols al 33,7% del PIB abans de la crisi del coronavirus. Un registre que "ens dona molta cintura" i que es complementa, efectivament, amb dues societats públiques "molt ben capitalitzades" i que han de permetre fer front a la situació. 

Jover ha recordat, en fi, que dimecres es va aprovar el tancament de comptes del 2019 amb un superàvit de tres milions d'euros. Òbviament, els pròxims cursos no només noi es repetirà aquest superàvit sinó que s'han previst dèficits "importants", però tenim marge, ha conclós, "per fer front a les necessitats financeres que vindran". Pel que fa al PIB, el Govern s'agafa encara a la caiguda del 5% prevista per al 2020 al pla d'equilibri financer amb què es va acompanyar la segona llei de mesures urgents, però va recordar el compromís del Govern d'enviar un nou pla al Consell "quan tinguem acotats els efectes d'aquesta crisi". De la mateixa manera, s'ha referit a les previsions de l'FMI i de les agències qualificadores, que pronostiquen un repunt important el PIB de cara als exercicis del 2021 i del 2022.

Reobre el Crentre de Tractament de Residus

D'altra banda, i en relació a la segona llei òmnibus que avui mateix s'ha publicat al BOPA, Jover ha avançat que ja hi ha hagut empreses que han retirat els formularis per acollir-se a les suspensions temporals de contracte i a la reducció de jornada laboral que regula el text, i ha recordat que en qualsevol cas "no estaran operativesfins al'1 de mag, i sempre que obtinguin per part d'Inspecció de Treball un valoració positiva". Així mateix, avui s'han publicat tres decrets més: un que acompanya el desenvolupament de la llei i que estableix que els pares amb fills menors de 14 anys a càrrec i que s'acullin al permís retribuït a càrrec del Govern rebran l'equivalent al salari mínim, i no al total que ingressaven fins a la crisi segons es preveia a la primera llei òmnibus. El segon decret estableix la reobertura del Centre de Tractament de Residus a partir del 4 de maig, associat a la prevista represa de l'activitat en el sector de la construcció. I en aquesta mateixa línia, l'Administració s'adapta en aquesta nova fase, i deixa enrere els serveis mínims vigents fins arra per atendre els tràmits que vagin sorgint amb la progressiva represa de l'activitat econòmica. Sempre de forma telemàtica quann això sigui possible, i amb cita prèvia si el tràmit ha de ser necessàriament presencial.

Finalment, la secetaria d'Estat d'Igualtat ha engegat avui mateix una enquesta per conèixer els neguits que la crisi sanitària, primer, i ara l'econòmica, ha suscitat entre els ciutadans, "per adequar-hi les nostres polítiques". Pel que fa al fons de solidaritat, amb les últimes aportacions -inclosos 1.100 euros donats pel Club Moto Neu- els comptes oberts pel Govern han recollit ja prop de 2,1 milions d'euros que es destinaran a adquirir material sanitari i a l'acompanyament dels col·lectius vulnerables. Al marge del fons de solidaritat, Vall Banc ha fet una aportació de 5.000 euros que s'ha destinat íntegrament a l'equipament informàtic dels StopLabs del cribatge massiu.

Andorra
coronavirus
jover
Covid-19
Andorra Telecom
FEDA
PIB
crisi
segon paquet
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic