Diari digital d'Andorra Bondia
Una sanitària preparant una dosi.
Una sanitària preparant una dosi.

Joves desconfiats i insegurs


Escrit per: 
Maria Martínez / Foto: Facundo Santana

“Fins que no m’obliguin a vacunar-me per anar a comprar el pa, no em vacunaré”, diu en Guille, un jove historiador escaldenc que per ara no es vol vacunar de la Covid-19. Hi ha gent que nega la validesa dels tests PCR, hi ha gent que nega la pandèmia, n’hi ha que no creu en el confinament i també qui no es vol vacunar i nega l’efectivitat dels vaccins. Part de la societat els etiquetaria com a “negacionistes” però “aquest és el concepte que s’utilitza des dels mitjans de comunicació i la política per designar qui no segueix el dogma establert. Jo no soc negacionista, simplement no em vull vacunar”, puntualitza l’escaldenc.

Sis mesos des que va començar la campanya de vacunació al Principat i gran part de la població va optar per vacunar-se per posar fi al  SARS-CoV-2. Actualment, segons les dades aportades per Govern, al Principat trobem un 70% de la població major de setze anys amb la pauta completa i un 76,5% que han rebut la primera dosi del vaccí. Tanmateix, no tothom ha volgut rebre la seva dosi tot i que creuen en el virus. “Jo crec que la Covid existeix i sempre he portat la mascareta, però no em penso vacunar”, comenta en David, un jove encampadà.

Són diversos els motius que donen els antivacuna per no rebre el vaccí: “No em vull vacunar perquè no em dona seguretat, la gent s’està contagiant i s’està morint igual”, argüeix en David. “Ningú ha portat mai un document assegurant que la vacuna és 100% efectiva”, afegeix. Un dels arguments més repetits pels joves amb qui hem pogut parla és la manca de confiança en la vacuna causada per la seva ràpida creació. “El procés de creació d’una vacuna triga entre tres i cinc anys, i aquesta s’ha fet en tres mesos i s’ha produït als sis,  jo no vull formar part d’un experiment d’una farmacèutica”, diu en Guille. D’altres, simplement consideren que la malaltia no és tan greu ni contagiosa, com és el cas d’en Kilian, un jove de 22 anys, “jo no em penso vacunar perquè no ho necessito. He estat voluntari de la Creu Roja a l’hospital durant el confinament i no he seguit cap mesura a part de la mascareta a l’interior de l’hospital i no m’he contagiat”.

Segons en Gerard, un jove que no confia en la vacuna, és una evidència que  “ens estan obligant a vacunar-nos” a part de “discriminar  aquells que no volem rebre el vaccí”.  “A França ja s’està discriminant la gent que no porta la vacuna prohibint-los l’accés a certes feines o bàsicament prohibint-los l’accés a l’oci”, afegeix.

Durant el confinament, molta gent va dubtar de l’existència de la Covid perquè ens trobàvem a l’inici d’una situació nova per a tots i estar tancats donava peu a especular. Aquest és el cas d’en Cristian, un encampadà que al principi no es volia vacunar però  que “al final  m’he vacunat perquè els experts deien que és el més adient”. No obstant això, continua pensant que “el problema darrere d’això és el capitalisme i que ha prevalgut la competència per sobre de la unió i el compartir el saber per poder cobrir millor el problema”. El mateix pensa en Gerard, que comenta que darrere les vacunes hi ha “una gran quantitat d’interessos econòmics i això crea més desconfiança”.

Les teories de la conspiració no són una cosa nova, i d’ençà de la crisi del coronavirus es va crear l’escenari ideal per a la reproducció de noves teories, entre les quals el control de la població mundial, les vacunes, els xips o el 5G. Això ve causat per la gran quantitat de “dubtes i pors als quals la ciència no ha estat capaç de donar respostes des del primer moment”, diu en Cristian. “Aquestes teories es contrarestarien si es reforcés la confiança en la ciència i les institucions”, afegeix.

En Guille també ha compartit una reflexió amb nosaltres. “Hi ha medicaments dins l’homeopatia que l’únic que tenen és efecte placebo i el teu cervell et cura. Si el cervell té la capacitat de curar-te, qui no et diu que també té la capacitat de posar-te malalt a través del que se t’està induint per televisió?”

Les fonts d’informació a les quals acudeixen els antivacuna acostumen a ser reportatges, llibres o persones amb estudis i coneixements. Per una banda, en Gerard comenta que s’informa a través dels “mitjans de comunicació convencionals” i “revistes pseudocientífiques” per contrastar les opinions de “la comunitat negacionista” i “la versió oficial que es transmet”. D’altra banda, en Guille es va informar a través d’una física quàntica que actualment és metge i no creu en la vacuna. 

Andorra
joves
antivacuna
antivacunes
negacionistes
vacuna
vacunació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte