L’accés a l’habitatge com a primera preocupació manifestada pels enquestats de l’Observatori del segon semestre que dimarts va presentar el grup de recerca sociològica d’Andorra Recerca i Innovació (ARI) no és una sorpresa per al PS, sinó “una tendència” perquè ara mateix i sobretot per a la gent jove “és una quimera pràcticament impossible”, segons declara el conseller del PS Carles Sànchez. I és que considera que les solucions que està impulsant el Govern només ofereixen “pedaços” i “van tard”. En aquest sentit, considera que s’han de crear les condicions per dignificar els salaris i donar seguretat als ciutadans en aquesta època d’incertesa a causa de la pandèmia. D’aquí la importància d’apostar per la cohesió social i un model de país inclusiu, remarca. Al seu parer és essencial afavorir la flexibilització dels ajuts a l’habitatge, l’obtenció de dades sobre el parc immobiliari i una clara aposta per l’habitatge a preu assequible. 

Per la seva banda, el president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat, posa l’accent en què les solucions aportades pel “Govern dels mateixos” no funcionen perquè “el plantejament del problema és erroni”. Unes solucions que s’estan aplicant des de fa 16 anys i no han servit per donar sortida a la problemàtica de l’habitatge que d’altra banda “no afecta a tota la població, sinó a la fluctuant”. Per Pintat, “intervenir el mercat no funciona i la política de crèdits, tampoc”. I ara, a més, amb la pandèmia i els preus “disparats” de la construcció la situació s’ha agreujat més. Igualment, considera que la presentació dels resultats de l’Observatori dos mesos després de feta l’enquesta i en una conjuntura diferent no ajuda a prendre decisions. I en la línia manifestada els darrers dies, torna a reclamar que ara és el moment de centrar-se a donar resposta a la pandèmia perquè “si no hi ha salut no crec que preocupin altres qüestions”.

“Ni única ni màgica”

Per als grups que donen suport al Govern, la dificultat d’accés a l’habitatge és una “preocupació compartida” amb els ciutadans. Ho mostra el president del grup parlamentari de Demòcrates, Carles Enseñat, que reconeix que “no hi ha ni una solució única ni màgica”. En aquest sentit, posa en valor les darreres mesures aportades a mitjà i llarg termini tant en la llei de mesures urgents per donar seguretat en la pròrroga dels contractes de lloguer per cinc anys, per exemple, com en la llei de l’Institut Nacional de l’Habitatge, a més d’altres iniciatives legislatives per incentivar que els privats edifiquin. Unes mesures encaminades a fer que l’oferta d’habitatges pugi i així els preus s’equilibrin. 

En la mateixa línia s’expressa el conseller general liberal, Marc Magallón, que també posa en relleu l’aprovació de la llei de l’Institut de l’Habitatge com “la primera pedra per mirar a mitjà i llarg termini de trobar una solució al problema de l’habitatge”. No arribarà a curt termini, reconeix, però sí d’aquí a un temps. 

Finalment, el president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, comparteix la confiança que l’institut nacional de l’habitatge ajudi a la creació d’una borsa de pisos amb la qual, de fet, “ja s’hi està treballant”. Igualment, assenyala que el dia que Espanya porti a terme la modificació del document 720 espanyol, que el tribunal europeu ja ha dit que és excessiu, “a Andorra apareixerà sens dubte habitatge de venda i de lloguer”. Segons manifesta, l’habitatge és un bé que costa molt de produir i d’obtenir i  “ningú té la veritat absoluta ni el 100% de la solució” sobre com facilitar-ne l’accés. També afegeix que “Andorra és un país que s’ha fet molt atractiu per venir a viure i a treballar”, declara Naudi. Per això, Naudi considera que és essencial garantir l’habitatge a un preu raonable, també a preu assequible i social per a aquelles famílies que estan en risc d’exclusió social, conclou. 

Cal fer una “diagnosi”per encertar les polítiques

La degana del Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra, Zaira Nadal, afirma que per encertar en les polítiques adequades per solucionar el problema de l’accés a l’habitatge al país és imprescindible tenir “dades concretes, clares i objectives”. Segons Nadal no tot es redueix a construir indiscriminadament per augmentar l’oferta i així abaixar els preus, sinó que cal saber quants pisos buits hi ha i per quin motiu estan buits i no es lloguen. Cal una diagnosi amb les dades de tots els implicats, diu. Una feina que ha de fer l’Institut de l’Habitatge.