L’Associació de Contractistes d’Obra (Acoda) considera que el Govern té la voluntat de “propiciar” ERTOs innecessaris en el sector en comptes de “facilitar” l’aplicació d’acords entre empresa i treballadors i alerten que podrien demanar indemnitzacions a l’Executiu per fer front a uns costos que consideren que els ha generat el mateix Govern amb les mesures adoptades. L’entitat ho manifesta en un extens comunicat on mostren un posicionament força contundent contra moltes de les mesures adoptades pel Govern.

Expliquen que amb el primer paquet de mesures es va ajudar a pal·liar els primer efectes de la crisi i que el 3 d’abril van fer arribar una carta al Govern en la qual van remarcar la importància d’aplicar mesures amb “caràcter immediat” com pot ser la recuperació de la totalitat dels permisos retribuïts abonats per l’empresa, poden ampliar la franja d’hores de treball permeses i la durada del temps de recuperació. Unes accions que pensen que haurien portat una “coresponsabilitat real entre empresa i treballador”, evitant aplicar mesures més dràstiques que no permetrien mantenir salaris ni llocs de treball. Amb tot, apunten, “tots els retorns obtinguts fins a data d’avui” i vist el projecte de llei que es preveu aprovar aquesta setmana, els fan preveure que “la voluntat del Govern és més aviat propiciar ERTOs que semblaven innecessaris en el sector en comptes de facilitar l’aplicació d’acords entre l’empresa i els treballadors”.

De fet, van un pas més enllà i remarquen que en no disposar encara del text definitiu de la nova llei de mesures urgents, “ni d’una programació, ni que sigui orientativa” sobre l’aixecament total o parcial del confinament en el sector de la construcció, han començat a assessorar els seus associats per preparar, des d’ara, els dossiers necessaris “per presentar abans del 30 d’abril suspensions temporals del contracte de treball de forma generalitzada” al maig.

Per tot plegat no entenen que en la nova llei no es contempli, per mirar de pal·liar els efectes de la crisi, el permís “obligatori, retribuït i no compensable a futur” previst en la llei del març. I afegeixen: “menys s’entén que el Govern atura per decret les obres públiques però obliga per llei a fer front als salaris del personal”, fet que afirmen que “pot obligar als contractistes a demanar indemnitzacions al Govern per poder fer front als costos induïts pel mateix Executiu”.

L’Acoda recorda que el sector de la construcció va ser el primer en voler assolir un conveni sectorial per estabilitzar l’estacionalitat de l’activitat i propiciant, entre altres, “el còmput anual de les hores extraordinàries”. La negociació asseguren que fa més d’un any que està en curs, però “malauradament es troba a l’espera que s’aprovin els reglaments essencials, permetent definir el sector i els seus intervinents”.

Lloguers

D’altra banda assenyalen també com a mesura “contraproduent” per sostenir la inversió privada “l’intervencionisme de l’Estat” en els lloguers dels locals de negoci i dels habitatges. Asseguren que “diversos inversors ens han fet arribar la seva voluntat d’aturar projectes en curs” per “la poca seguretat jurídica que representen aquestes mesures en front del risc de la inversió en el nostre territori”.

Per contrarestar aquest efecte demanen que es comenci a treballar en mesures per incentivar l’activitat en el sector privat, com l’acceleració de l’atorgament de llicències amb el silenci administratiu positiu i treballar amb els comuns per reduir i condonar el percentatge de cessió obligatòria econòmica en sòl urbà consolidant, rebaixa de la parcel·la mínima o reducció de la dimensió d’unitat d’actuació entre d’altres.

De la mateixa manera reclamen que no es comprometi la inversió pública després de la post-crisi com a mesura necessària per sostenir el sector. “Creiem que és necessari insistir i manifestar la nostra preocupació pel futur del nostre sector”, conclouen.