Els centres d'atenció primària (CAP) van veure incrementada la seva activitat al llarg de l'any passat en un 8,2%. Segons es desprèn de la memòria del 2024 feta pública pel SAAS, en total es van comptabilitzar 128.756 visites enfront de les gairebé 119.000 que hi va haver l'any anterior. L'objectiu dels centres de salut és donar resposta a les necessitats de la població duent a terme les diferents intervencions d'infermeria, sigui donant atenció al mateix centre com a domicili. Això ha permès que durant el 2024 s'hagi atès un 33,84% del total de la població.

Pel que fa a l’atenció a domicili que realitzen els professionals d’infermeria a totes aquelles persones que tenen dificultat per desplaçar-se als centres, durant el 2024 han suposat un 7,2% del total, arribant fins a les 8.996, mentre que també s’han fet 329 visites als infants escolaritzats que ho han precisat en els seus centres escolars, fent el seguiment de les seves malalties cròniques.

A més, cal destacar que a l’agost es va obrir el nou CAP de Ciutat de Valls amb l’objectiu d’oferir als ciutadans d’aquest indret una atenció d’infermeria propera al seu domicili, ja que es va constatar que hi havia un grup important de gent gran en aquesta zona amb dificultat de desplaçament a centres més allunyats. Des del seu inici, aquest centre de salut ja s’ha donat atenció a 291 persones.

D’altra banda, des del SAAS s’ha donat continuïtat a l’atenció podològica per a la gent gran iniciada el setembre del 2023 a totes les parròquies, i que ha permès realitzar fins a 1.103 visites.

Pel que fa al programa maternoinfantil dut a terme per l’equip de llevadores d’atenció primària, hi ha hagut un augment del 5% de les visites de prepart i postpart als centres (4.867) i del 12% pel que fa a les visites de postpart que realitza la llevadora al domicili de la mare i el nadó 48 hores després de l’alta hospitalària (884).

Com cada any, a més, els professionals d’infermeria d’atenció primària han col·laborat amb el ministeri de Salut en la campanya de vacunació dels virus respiratoris d’hivern, realitzant la vacunació de la grip, Covid i el virus respiratori sincicial (VRS). Precisament, al llarg de l'any passat es van inocular un total de 6.425 vacunes en el marc de la campanya de la grip. A banda, una novetat ha estat la col·laboració quant al cribratge del càncer de còlon i recte que s’ha iniciat al país.

Pel que fa a les intervencions de promoció i prevenció a la comunitat, s’han impartit els tallers d’educació en salut sexual i reproductiva a les diferents escoles del país, així com els tallers d’alimentació saludable, higiene bucodental i hàbits de vida saludables programats juntament amb els ministeris de Salut i Educació.

Finalment, en el marc de la prevenció i promoció de la salut, a partir del mes de juny, es van iniciar els tallers per a les persones que pateixen fibromiàlgia i fatiga crònica, amb l’objectiu d’empoderar-les per tal que aconsegueixin tenir una qualitat de vida òptima. En tota, s’han efectuat quatre tallers de set sessions i hi han participat 31 persones.