L'Associació de Propietaris de Béns Immobles en Arrendament (APBI) ha enviat una sèrie de propostes al Govern per donar resposta a la situació actual. "Són propostes que considerem justes, constructives i sobretot, factibles", argumenta APBI. La primera proposta que demana és carència sense interessos en el pagament de les quotes hipotecàries d'aquells immobles el lloguer dels quals ha quedat suspès, total o parcialment, en aplicació de la Llei Òmnibus. "No proposem una condonació, com sí s'ha aplicat als lloguers dels dits immobles, sinó una carència que no generi interessos, en justa aplicació del principi de corresponsabilitat i el qual creiem que cal fer extensiu al sector financer en aquest cas en particular", explica en un comunicat l'APBI.

"A l'igual que, propietaris inclosos, vam entendre en el seu dia que si un local comercial es veia obligat a tancar això tindria un impacte directe en el lloguer que percebrien per ell. Caldria aplicar el mateix raonament, en el cas, dels propietari que tenint aquest local per un deute hipotecari que han de pagar mes a mes associat amb ell i no tenen els recursos per poder fer front als pagaments mensuals degut a aquesta llei que no poden percebre aquest lloguer", va assegurar el president de l'APBI, Pasqual Gràcia.

La segona demanda és una exempció dels petits propietaris. "Creiem que cal diferenciar entre propietaris i no aplicar les mateixes mesures a arrendadors professionals que a petits arrendadors no professionalitzats. Aquests últims clarament tenen una dependència directa d'aquests ingressos, la gestió no està professionalitzada, i els medis que disposen per mirar de finançar l'impacte que aquestes mesures poden tenir en els seus ingressos és molt més limitada. Per tant, l'afectació d'aquestes mesures als petits arrendadors hauria de ser nul·la o la mínima possible", argumenta l'APBIA al comunicat.

La tercera i última demanda és la derogació de les mesures en matèria d'arrendaments un cop finalitzi el període d'excepcionalitat. "Som conscients, que el Govern quan regula no pot cobrir totes les casuístiques particulars i que per tant, l'ideal seria que propietari i inquilí poguessin renegociar, cas per cas, la seva situació contraactual i adaptar-la a la crisi actual. Per motius de manca de temps per reaccionar, Govern va establir una sèrie de mesures que afectaven directament a les rendes dels locals per a negoci. Aquestes mesures han permès guanyar temps, però al mateixa vegada han creat algunes situacions que disten molt de ser raonables i que cal rectificar", diu l'APBIA, posant també exemples. "Hi ha comerços del sector de l'alimentació que facturen molt més de l'habitual, i en canvi es beneficien d'un 50% de reducció del lloguer, o bé nous residents d'alt poder adquisitiu que quan es van establir al país van demanar posar el contracte de lloguer de la seva vivenda a nom d'una societat i ara beneficien d'un 100% de condonació del lloguer". 

L'APBIA va aprofitar també per agrair els esforços que s'estan fent des de Govern i també de totes les administracions del país i els diferents partits polítics per mirar de gestionar la situació actual de la millor manera possible. "Posant per davant els interessos del país, i sobretot, les necessitats d'aquells més afectats per la crisi actual, que no pateixen simplement a nivell econòmic, sinó que els hi perilla la salut, i, en lamentables ocasions, també la vida".