L’Agència de Protecció de Dades (APDA) ha notat durant aquest any un increment de consultes sobre la informació que molts dels propietaris dels pisos fan als futurs inquilins, com són els punts de la CASS dels llogaters. “Estem analitzant la proporcionalitat d’aquest requeriment i la seva legalitat. Entenem, en un inici, que és una demanda d’informació desproporcionada”, va admetre el director de l’APDA, Joan Crespo. 
Segons marca la normativa, la  demanda de dades ha de ser proporcional i ha de tenir una finalitat justificada. Des de l’agència encara no s’ha emès cap informe definitiu al respecte, però ho estan estudiant. 
El director de l’APDA entén que si el propietari el que vol és saber si l’inquilí li pagarà a final de mes, “amb un certificat bancari del llogater hauria de ser suficient”. Segons Crespo, els punts de la CASS ofereixen una informació de la història laboral de la persona i dels seus sous que potser excedeix la  finalitat de la demanda del propietari. 
 Davant de l’increment de consultes a lPDA respecte d’aquest tema, tot fa pensar que s’ha convertit en una pràctica habitual de propietaris que renoven els lloguers o que lloguen de nou. 
La legalitat de la petició “s’analitza des de la perspectiva de la normativa sectorial aplicable i de la perspectiva de la norma de protecció de dades”, va explicar Crespo.  Per tant, s’estudia la llei d’arrendaments i si hi ha alguna llei que pot preveure aquesta mesura. 

Dades dels comuns
Per altra banda, el director de l’APDA va criticar que els comuns es mostressin reticents a facilitar la informació de lloguers que l’Associació de Gestors Immobiliaris (AGIA) havia demanat per si vulnerava la protecció de dades. “De vegades la normativa de protecció de dades s’utilitza quan interessa”, va comentar Crespo.  Segons el director de l’APDA “si les dades són anonimitzades i no permeten identificar la persona ja no estan sotmeses a la normativa de protecció de dades. Caldria veure quin tipus de dades han demanat”, va comentar.  
No obstant això, cal remarcar que l’APDA ha confirmat que cap responsable dels comuns ni tampoc de l’AGIA han reclamat a l’agència l’assessorament sobre les dades que es reclamen. 

Exigència perquè hi hagi una traçabilitat dels accessos a la història clínica compartida

Una de les tasques que ha fet l’APDA aquest any ha estat l’anàlisi de la llei de la història clínica compartida. Aquesta anàlisi ha comportat una sèrie de recomanacions des del punt de vista jurídic, perquè la persona interessada, el pacient, tingui els drets d’accés, de modificació, d’oposició i de supressió garantits fins al límit que marca la llei. Entre les exigències que va reclamar l’APDA, hi ha que l’accés a la història clínica tingui límits. A més, s’exigeix que hi hagi una traçabilitat dels accessos a la història clínica. “Així, es pot demostrar si hi ha hagut un accés indegut per part d’algú que no tingui els corresponents permisos, i la llei en aquest cas preveu sancions i tramitacions d’expedients administratius”, va explicar el director de l’APDA. En aquest sentit, “aquesta llei s’ha d’entendre des de l’interès de la persona”, va dir Crespo.