L’apocalipsi pot esperar, o això, almenys, és el que es pot despendre de la xerrada i que es podria resumir en la frase de Mauri: “el planeta no té cap problema. Això no és la fi del món”. És clar, però, que hi ha canvi climàtic i que, per primera vegada en la història, la humanitat hi està influint. 

També està, i molt clar, que sobra gent en el planeta. Segons l’Organització de les Nacions Unides (ONU), hi havia uns 2.500 milions de persones l’any 1950, mentre que a mitjans del 2022 es van assolir els 8.000 milions. Es preveu que les xifres augmentin en 2.000 milions els pròxims 30 anys, fins a arribar als 9.700 milions l’any 2050. “Podem anar tirant, però sense més”, va advertir el popular rostre de Televisió de Catalunya. La solució no passa per reduir la població mundial, “sinó contenir-nos, renovar-nos i adaptar-nos.”

Per Mauri, cal que deixem de produir energia a través de la crema dels combustibles fòssils i va ser taxatiu: “Continuar cremant petroli, gas o carbó ens portarà a l’extinció de l’espècie.” Va considerar que és summament important la manera de produir electricitat i fer-la amb recursos il·limitats i renovables. 

Tot i això, a escala mundial les emissions de CO2 abunden, inclús, en la generació d’electricitat: “El 26,6% de les emissions mundials venen de la generació bruta d’electricitat a través del gas, del petroli o del carbó. S’ha de treballar per a l’economia verda.” I com afectarà el canvi climàtic a Andorra? “Doncs amb la pujada de la cota de neu, que cada cop serà més alta, les masses forestals aniran canviant i alguns conreus com el del vi, variaran a causa de l’augment de temperatura. L’aposta d’Andorra ha de ser en el terreny hidroelèctric”.

El meteoròleg i geògraf va situar els productes de quilòmetre zero com una manera de “lluitar contra l’emergència global”, al contrari que aquells llocs on es genera riquesa i pol·lució sense assegurar el benestar personal. N’és un exemple, amb imatge inclosa feta per satèl·lit,  a la conferència, la població d’El Ejido, a Andalusia, amb una gran quantitat de cultiu intensiu i amb molta utilització de productes químics que contaminen el mar d’Alborán.

En el marc de l’emergència climàtica hi ha diversos aspectes a analitzar, com les temperatures, les precipitacions o l’augment del nivell del mar. I l’emergència climàtica és un fenomen global que creix a mesura que ho fa la població mundial. Però com va afirmar, Mauri: “Hi ha opcions de sortir-nos-en.”

Un darrer missatge d’esperança per a Mauri que va arribar tard a La Llacuna a causa d’un control a la Seu d’Urgell de la policia espanyola, amb obertura de maleter inclosa i que va tenir un problema amb la sortida de l’aparcament d’Andorra la Vella.