El mes de gener passat el comitè director de l’Agència per a la Qualitat de l’Ensenyament Superior (AQUA) va aprovar el pressupost de 8.648,42 euros per a la represa de l’estudi d’inserció laboral dels titulats en formació professional i ensenyament superior amb la col·laboració del ministeri de Relacions Institucionals, Educació i Universitats i Andorra Recerca i Innovació (AR+I). Es tracta d’un informe es feia regularment des del 2017 però que ara fa un parell d’anys es va aturar perquè calia un replantejament, segons explicava al Bondia el director de l’AQUA, Isaac Galobardes. Al seu parer, la importància dels estudis és innegable sobretot per tres motius: per veure quina és la inserció laboral dels estudiants, per saber com de satisfets estan dels estudis cursats i sobretot per la posada en pràctica d’aquests estudis a la seva feina. Per això creu que calia tornar-los a fer però tenint en compte no només la Universitat d’Andorra sinó el ventall de centres universitaris del país. 

Segons Galobardes, el sistema d’ensenyament superior del Principat en pocs anys ha canviat d’una manera molt significativa. D’aquí que es plantegessin com s’ha de fer aquest estudi, que és el que s’ha de preguntar, és a dir, es vol fer un estudi sobre la inserció laboral de tots els estudiants d’universitats d’Andorra, de tots els estudiants només andorrans d’aquestes universitats? Depèn de quina pregunta es faci, no és el mateix, insisteix Galobardes. A més, si les universitats instal·lades a Andorra estan oferint estudis a Llatinoamèrica, s’han de tenir en compte aquests alumnes o no? Des de l’AQUA es considera que sí perquè el que s’estudia és la qualitat de la universitat. “No només mirem, per exemple, com mira el ministeri o el Govern, la capacitat del teixit productiu d’Andorra per assimilar tots aquests graduats. Nosaltres anem una mica més enllà”, exposa el director de l’agència.

I és que des d’una perspectiva realista, es constata, diu, que si abans els estudis d’inserció laboral es feien en un context on la majoria d’estudiants sortien de la Universitat d’Andorra, “ara mateix el percentatge d’aquests estudiants ja comença a ser molt petit, però és que d’aquí uns anys la major part dels estudiants d’universitats andorranes no seran andorrans”. Per aquest motiu, creu que era incontestable reformular-los. Caldrà veure finalment com s’han fet aquests estudis, quins centres universitaris es veuen concernits i quines conclusions es deriven dels resultats. 

Una guia per promoure la  participació dels estudiants, un dels fruits del CoParticipa

Fa tot just un any es presentava el programa transfronterer CoParticipa, que té per objectiu estudiar la participació de les persones en la xarxa de serveis socials i entitats d’intervenció educativa i comunitària. Es tracta d’una recerca col·laborativa transfronterera entre 13 entitats dels territoris català, francès i andorrà, entre les quals hi ha la Universitat d’Andorra (UdA), que forma part del grup de treball sobre formació i salut i salut mental.

El mes de gener passat hi va haver una trobada a Perpinyà per posar en comú els avenços fets en l’àmbit de la formació. Segons la coordinadora del projecte a l’UdA, Sara Esqué, per a l’organització de les fase de recollida de dades, tractament i anàlisi s’han organitzat grups de treball per àmbits. Es va recollir dades als tres territoris, Catalunya, França i Andorra, a partir d’entrevistes individuals que  es van fer a diferents col·lectius amb l’objectiu de recollir percepcions i concepcions de com es treballa la participació. Alhora, es van recollir experiències de participació per a cadascun dels grups de treball.

Segons Esqué, les principals conclusions que es van posar sobre la taula són dues. D’una banda, que les  persones acompanyades, en aquest cas els estudiants, se sentien escoltades i part implicada del projecte, atès que havien pogut aportar la seva perspectiva, que dona valor a la persona, i que permet fomentar l’empatia i la comprensió de cada realitat social. D’altra banda, els territoris implicats van coincidir en la importància de disposar d’espais per cocrear i compartir experiències. En el cas d’estudiants, la participació s’entén com la implicació activa en processos de reflexió i de presa de decisions vinculats al seu dia a dia, ja que els permet connectar millor la teoria i la pràctica.

La coordinadora del projecte exposa també que actualment s’està treballant en l’anàlisi de resultats en cadascun dels grups de treball. Així les coses, dins del programa es preveu la publicació de material pedagògic i d’un llibre que inclourà experiències de participació de cada territori i l’anàlisi de resultats, entre altres  apartats. Entrant més al detall, des del projecte es concreta que es prepara una guia específica sobre la participació dels estudiants en la formació dels futurs professionals adreçada als docents i als responsables dels centres universitaris.