La Creu Roja Andorrana va celebrar aquest dimarts la seva assemblea general anual, una sessió que va servir per presentar la memòria d'activitats de l'any 2024, exposar els comptes corresponents a l'exercici anterior i aprovar els pressupostos per a l'any 2026, així com els projectes i accions previstes per als propers mesos. La jornada es va desenvolupar de manera paral·lela a les eleccions a la presidència, que es van tancar amb la victòria de la candidatura continuista encapçalada per Vicky Marrugat. Pel que fa a les grans xifres que es desprenen de la memòria, destaca que l'àrea social de l'entitat va atendre durant l'any passat un total de 3.016 persones, un 50,42% més en comparació a les que es van atendre el 2023.

L'àrea social de la Creu Roja Andorrana es dedica a donar suport a les persones en situació de risc d'exclusió, oferint recursos i acompanyament per millorar la seva qualitat de vida. A través de diversos programes, com l'ajuda alimentària, l'acompanyament a persones grans i altres iniciatives de suport social, l'entitat treballa per pal·liar desigualtats i fomentar la inclusió social.

Segons es desprèn del balanç anual, a més, el 2024 va tancar-se amb 677 persones donades d'alta al servei de teleassistència domiciliària, un 9,37% més en comparació amb l'any anterior (619), mentre que per a la teleassistència mòbil les altes van ascendir fins a les 36. A la vegada, la Creu Roja també ha realitzat 510 custòdies de claus, ha mantingut actius 168 detectors de caigudes (un 48,67% més) i ha gestionat més de 39.500 trucades. Així mateix, fins a 372 persones van formar part dels programes d'aprenentatge, d'atenció social i laboral, un increment del 162% respecte de les 142 persones inscrites el 2023; es van repartir fins a 2.192 àpats a domicili (un 18,34% més respecte de l'any anterior); la botiga solidària va atendre fins a 421 persones (prop d'un 50% menys) i es van recollir un total de 19.603,68 kg d'aliments, una xifra un 28,46% inferior a la del 2023.

Quant a l'apartat de socorrisme de l'àrea de salut pública, que desenvolupa programes i activitats orientats a sensibilitzar la població sobre hàbits saludables, la prevenció de malalties i l'atenció en situacions d'emergència sanitària, s'han realitzat fins a 344 actuacions preventives, la qual cosa representa 4.758 hores de voluntariat. En aquesta àrea, també destaca les 1.529 donacions efectives de sang que s'han obtingut gràcies a les cinc campanyes organitzades durant l'any; els 21 serveis que s'han realitzat en els diferents punt lila (un 10,5% més); i els 38 serveis al RollingAnd.

Pel que fa al servei de gestió social dels habitatges de protecció pública basat en el model 'Primer la llar', durant el 2024 es comptava amb 22 persones inscrites i es van realitzar fins a 5.482 intervencions per part de la Creu Roja, un 61,28% més de les 3.399 que van tenir lloc l'any anterior.

Quant a l'àrea sociosanitària, l'entitat destaca que els tres centres de dia (Cencra, Centre Major i Paraires) han estat essencials per a l'atenció i el benestar de les persones més vulnerables del país durant el 2024. Amb una capacitat màxima de 88 places, totes elles concertades de caràcter públic, aquests centres han proporcionat suport per a persones grans i a aquelles amb necessitats especials. A través d'activitats adaptades, atenció individualitzada i programes d'estimulació, "hem treballat per millorar la qualitat de vida dels usuaris, promovent la seva autonomia i la seva integració social", asseguren.

En relació amb el voluntariat, durant el 2024 s'ha comptat amb la participació de 413 persones (252 dones i 161 homes) que han realitzat un total d'11.132 hores, un 5,41% menys que el 2023. Per franges d'edat, destaquen les persones que es concentren entre els 46 i els 60 anys (110); dels 19 als 30 anys (93) i dels 31 als 45 anys (88). Pel que fa a la captació de fons, l'entitat s'enorgulleix especialment que les aportacions de socis i sòcies representin el 15,6% del pressupost, però sobretot que gairebé 4.500 persones "confien en la nostra entitat i en la feina que fem". El nombre total de socis, doncs, representa un lleuger increment del 3,95%.

Projectes futurs

Pel que fa a les línies estratègiques del període 2025-2027, la Creu Roja Andorrana es proposa centrar els esforços en dos col·lectius clau: la joventut i la gent gran. Pel que fa a la joventut, s'enfocaran en l'educació sobre l'ús responsable de substàncies i alcohol, així com en el suport a la seva integració social, la promoció de la salut mental i la lluita contra qualsevol forma de discriminació. Per a la gent gran, l'objectiu és pal·liar la solitud, garantir un habitatge digne, fomentar la seva participació activa en la societat i atendre les seves necessitats físiques canviants.

També destaquen els nous projectes que queden per endavant com ara els pisos amb serveis a Sant Julià de Lòria, un projecte en el qual l'entitat hi participarà amb una aportació econòmica de 300.000 euros i del qual assumirà la gestió assistencial del projecte. El bloc de pisos, a més, es complementarà amb un centre de dia, també gestionat per la Creu Roja, que contribuirà a reforçar la xarxa de serveis ja existent.

Un altre dels projectes més importants serà l'ampliació de la xarxa de centres de dia en diverses parròquies, amb l'objectiu de cobrir les necessitats actuals derivades de l'increment de persones dependents i les dificultats que els seus familiars afronten diàriament. Aquesta xarxa, en col·laboració amb les administracions comunals i nacionals, té la voluntat de satisfer tant la demanda present com la futura, evitant generar llistes d'espera. Per això, el 2025 s'ha inaugurat el nou Centre de Dia Valls del Nord, ubicat a la Massana, en l'edifici cèntric dels Arcs. Aquest centre disposa de 20 places i complementarà els tres centres de dia ja existents.

Una altra inauguració serà la del nou hotel d'habitatges socials a l'antic hotel Peralba, situat a Aixovall. Aquest espai podrà acollir entre 36 i 60 persones en situació de risc o exclusió social. La seva funció serà proporcionar un servei d'habitatge, així com oferir acompanyament i suport a les persones en aquesta situació. Les places per accedir a aquests habitatges socials seran públiques. La gestió de l'hotel es durà a terme de manera conjunta amb el ministeri d'Afers Socials, que serà l'encarregat de derivar les persones cap a l'establiment.

Finalment, es potenciarà el club d'activitats comunitàries EIRA, un servei especialitzat adreçat a persones que tenen dificultats en la seva inclusió social i comunitària, el qual es vol desenvolupar a través de quatre àrees: els usuaris i usuàries (intervencions en grups de risc d'exclusió social); la família (desenvolupar l'empoderament de les famílies); la comunitat (servei d'atenció integrat i comunitari) i els serveis (intervencions en grups de risc d'exclusió social de llarga durada i de caràcter assistencial).