Coincidint amb el Dia internacional de la gent gran, el Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) ha celebrat avui la Jornada internacional sobre els reptes de l'envelliment: Innovació i projecte de recerca', on s'ha posat de manifest la necessitat de promoure estils de vida saludables des de la infància per afavorir un bon envelliment i minimitzar malalties cròniques.
I és que tal com ha assenyalat el director gerent del servei navarrès de Salut-Osasunbidea, Alfredo Martínez, "el repte més gran al qual s'enfronten tots els serveis sanitaris és l'envelliment", una qüestió que molt més complicada que la de la pandèmia, ja que "els models vells no serveixen per afrontar nous reptes".
Durant la jornada, inaugurada per la titular de Salut, Helena Mas, que ha assegurat que "fomentar els hàbits saludables i ajustar-los segons l'edat és fonamental per evitar malalties cròniques", la cap de Servei d'Envelliment i Salut del SAAS, Eva Heras, ha exposat i fet un repàs de projectes com Aptitude o Amicope.
En el cas del primer programa, dedicat a prevenir la dependència de les persones grans mitjançant l'exercici físic, l'estimulació cognitiva i la nutrició, Heras ha destacat que han pogut detectar casos de dependència per derivar-los a geriàtrics o metges de capçalera. A banda, s'ha revelat que s'estan "fent programes conjuntament amb els comuns per poder implementar intervencions que passen amb l'exercici físic, tallers d'estimulació cognitiva i poder-los acompanyar d'alguna manera".
Un cop es detecten les situacions de fragilitat, des del Servei d'Envelliment i Salut proposen la implementació de programes que tenen en compte la nutrició i l'exercici físic, com és el cas d'Amicope, iniciativa que també compta amb el suport dels comuns.
Encara que la Massana i Ordino són les dues parròquies on encara no s'ha implementat Aptitude, Heras ha revelat que el 10% de les persones assistides han hagut de passar a Amicope, les que han considerat més fràgils. Quan es detecten aquests casos, des del servei "els hi proposem tips d'envelliment saludable". Algunes d'aquestes accions són llibrets d'activitat física i d'estimulació cognitiva que s'adapten segons la necessita. Pel que fa a les persones amb risc de caiguda, se'ls hi duen a terme diferents proves per veure si disminueixen la marxa, tests que també es realitzen als individus amb poca força. "Si compleixen criteris de fragilitat física, emocional o problemes nutricionals, els incloem en Amicope", ha destacat.