L’habitatge ha estat un dels temes més consultats al punt d’informació de l’Associació de Dones d’Andorra (ADA), segons es desprèn de la memòria de l’entitat corresponent al 2024. Aquest recurs que posa a disposició l’ADA ha atès un total de 40 usuàries telefònicament i, de manera presencial, unes 31. En aquest sentit, des de l’associació es puntualitza que el total de les visites és relatiu, ja que hi ha dones que necessiten vàries visites de seguiment i d’altres que presenten diverses demandes.

Tal com s’ha dit, pel que fa al tipus de demanda continuen sent les qüestions relacionades amb l’habitatge, les que es consulten majoritàriament. I és que consideren que aquest segueix sent un dels principals problemes. En aquest sentit, i entrant més al detall, les problemàtiques més freqüents han estat les de dones que volen canviar de vida, separant-se, i no poden fer-ho o bé les que es troben amb la problemàtica de les pensions o bé amb la impossibilitat d’accedir a l’habitatge perquè resulta “inassolible”.

Les qüestions relacionades amb tràmits legals també han estat motiu de demanda. Així, des de l’ADA es descriuen diverses situacions com ara les d’usuàries que es troben en procés de separació i no saben com actuar, dones amb voluntat de separar-se de mutu acord mitjançant el procediment de la mediació familiar, les custòdies compartides que no es compleixen o bé pensions que no es paguen.

Altres demandes tenen a veure amb famílies monoparentals en les quals la mare continua cobrant el sou mínim i no arriben a final de mes. També n’hi ha que afecten dones que s’han separat o estan en procés de fer-ho i  volen assessorament per poder canviar de feina o bé poder fer hores en altres llocs.

Igualment, han tingut consultes motivades pel reagrupament familiar. És el cas de  famílies que viuen i treballen  aquí i volen portar fills, nebots i pares que viuen fora d’Andorra. També han rebut peticions de dones que tenen ajudes del Govern però que no són suficients, o d’altres a les quals no els les concedeixen perquè no entren dins del barem, ja que tenen dues feines o un pis de propietat.

Per temes de salut també han rebut consultes relacionades amb el tercer pagador, informes forenses o salut mental.

En relació amb problemàtiques que tenen a veure amb la  violència de gènere, el punt d’informació ha atès un total de nou dones, dues per violència sexual, una produïda en l’àmbit escolar, quatre en l’àmbit de la parella i dues en el laboral.  

El punt d’informació de l’ADA funciona des de fa 21 anys i, tal com recull el pla estratègic de l’ADA, la finalitat principal del recurs és informar la dona sobre els seus drets laborals.