L'Institut Andorrà de les Dones (IAD) va rebre i tractar durant el 2023 tres denúncies relacionades amb publicitat sexista. D'aquestes, una denúncia va ser per motius de publicitat sexista i discriminatòria, una altra pel tractament d’una notícia esportiva amb biaix sexista i una tercera denúncia per la utilització d’una imatge sexualitzada de la dona en l’àmbit artístic. A més, també va rebre dues denúncies relacionades amb la convocatòria i promoció d’esdeveniments públics en els quals només hi havia homes. Totes aquestes denúncies s’han tractat i resolt positivament, tal com recull la memòria de l'any passat de l'organisme que s'ha fet pública avui.

Pel que fa al seguiment dels mitjans de comunicació nacionals, al darrer trimestre del 2023 es van detectar 41 anuncis i 37 publicacions redactats amb llenguatge no inclusiu o discriminatori envers les dones. Entrant al detall, s'exposa que en un 47,4% dels casos es van produir en relació amb la tipologia de feines, càrrecs o professions (per exemple, es cerca noi per netejar cotxes o es cerca dona per neteja de la llar). El 34,2% d'aquestes publicacions utilitzaven formes genèriques per parlar de col·lectius sense segregar la informació per gènere. El 13,4%, per atribuir diferents qualitats a dones i homes caient en estereotips de gènere o per generalitzar una pràctica com a masculina, com ara fent la diferència entre “futbol”, referint-se a futbol masculí, i “futbol femení” quan es tractava de la pràctica femenina. També es van constatar novament diferents estereotips de gènere en l’àmbit comercial sobretot en imatges de catàlegs de joguines. En últim lloc, amb un 1,4% s'ha observat comunicació amb cosificació i invisibilització de la dona encara que es tracti de notícies referides o il·lustrades per imatges amb un nombre igual d’homes i de dones o amb més dones que homes.

Finalment, es menciona que es van rebre una vintena de queixes sobre anuncis, retolacions i imatges sexistes o estereotipades; però, en els que l’IAD no va poder intervenir en tractar-se de producció provinent d’altres països.

45 dones referents

La creació d'una base de dades de dones referents o expertes en totes les matèries de rellevància científica, econòmica, social, cultural, artística o esportiva, entre d’altres, és una de les competències de l'IAD recollida a la llei d'igualtat en la qual hi ha estat treballant l'organisme. Així, després d’haver començat a difondre la carta de presentació a diferents estaments, col·legis i associacions professionals a 31 de desembre l’Institut compta amb 45 dones referents.

Execució del pressupost

Pel que fa al pressupost, en la memòria es recull que dels 139.361 euros previstos, els imports finalment executats  han estat 111.734,17 euros. També s'hi inclou que a banda de les transferències corrents per l'import de la partida pressupostària ordinària esmentada, l'Institut ha rebut 10.000 euros del pressupost del 2022 destinats la creació de l’IAD. A més, la signatura d’un conveni amb el Comú d’Andorra la Vella per realitzar l’exposició al carrer “Trencant estereotips” ha significat una aportació de 1.775,79 euros. També la signatura d’un conveni amb la Secretaria d’Estat d’Esports del Govern i els Comuns ha permès ingressar la recaptació realitzada amb motiu de la marxa popular per un import de 4.598 euros. Una aportació que es va destinar integralment a la campanya “Escolta el teu cor” per difondre la simptomatologia dels infarts de miocardi en les dones.