La resposta parlamentària al grup socialdemòcrata del ministeri de Salut sobre la planificació i els recursos del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) continua portant cua. Així, la branca sanitària de la Unió Sindical d’Andorra (USdA) es va pronunciar ahir sobre el fet que la partida destinada a les hores extra per a aquest 2024 (203.190 euros) sigui notablement inferior al que finalment s’ha gastat els darrers anys. “No és viable, se’n faran moltes més, segur”, va assegurar el portaveu, Jordi Samsó. “La plantilla està ajustada, sense preveure imprevistos, de manera que a la mínima que hi ha baixes o formacions, s’han de pagar hores extra”, va afirmar. Segons Samsó, “ara mateix estem a juny i la quantitat d’hores extra que ha fet el personal d’Urgències per cobrir vacants és una barbaritat”, va assegurar. De fet, des de l’USdA revelen que gastar més del que està pressupostat és una “pràctica habitual” per aquest concepte. “Demanem que els pressupostos siguin racionals i que s’inverteixin diners en coses importants”, va afegir.
Un altre aspecte que plantejava la resposta és la borsa de treball. En concret, el ministeri reconeix que no n’hi ha, però que sí que disposen d’una llista de professionals per cobrir imprevistos. “En el cas d’Urgències això no és cert i pel que sé tampoc en altres serveis”, tot i que en alguns sí que existeix, com ara urologia, ginecologia, l’UCI o cirurgia. “Hi ha la plantilla que hi ha, no tenim ningú més ni ningú disponible, i per les cobertures imprevistes tirem dels propis companys, que se’ls ofereixen guàrdies de cobertura quan hi ha forats, i qui pot les fa, però no són gent de fora a qui puguem trucar”, va assegurar.
Respecte a la possibilitat d’avançar l’edat de jubilació, la branca sanitària de l’USdA considera que hi ha molts serveis “d’alta càrrega” assistencial amb “molta responsabilitat immediata”, com a l’UCI, el quiròfan o Urgències, que s’haurien de considerar serveis especials, com és el cas dels bombers o els policies. “Són serveis amb molt desgast emocional i físic que es podrien catalogar d’aquesta manera per afavorir la jubilació anterior als 65 anys, cosa que suposaria un estímul per fidelitzar professionals”, va afirmar. En resum, segons l’USdA, “no hi ha voluntat d’aprofundir en els problemes reals de la sanitat, tiren pilotes fora i tot és molt inconcret”.
Per la seva banda, el Partit Socialdemòcrata (PS) també es va manifestar ahir sobre la qüestió. La consellera general Susanna Vela va lamentar que “sobta que hi hagi molts menys recursos econòmics per cobrir baixes o vacants per un increment de les activitats”. A més, sobre la borsa de treball, considera que s’hauria de fer una anàlisi per crear-ne una amb “igualtat”, “publicitat” i “concurrència”, ja que, com passa en el cas del ministeri d’Educació, “és molt més igualitari si per optar-hi hi ha uns criteris i característiques”.