Un “èxit absolut”. Així va considerar el conseller de Turisme i Esports del Comú d’Ordino, Jordi Serracanta, la 26a Mostra Gastronòmica d’Andorra, que es va celebrar ahir. Un total de 380 persones van degustar els plats de 22 restauradors, dos més que l’any passat, entre els quals n’hi havia un de Catalunya. La resta eren del Principat, i un 20% participaven a la mostra per primera vegada. L’objectiu: mostrar la varietat gastronòmica del país. Per això “cada any intentem posar coses noves”, va dir  el conseller, per tal que la gent no perdi l’interès. Grans i petits han gaudit, un any més, de les diferents propostes culinàries preparades per a l’ocasió.
El Comú d’Ordino, aprofitant la celebració de la Mostra Gastronòmica, va voler retre homenatge a tres grans professionals del món de la restauració i l’hoteleria que ens han deixat durant aquest 2017. Es tracta del proviseur del Lycée Comte de Foix, François Dechosal, a qui es va dedicar l’edició d’enguany de la cursa de cambrers, que a partir d’ara portarà el seu nom; també el crític gastronòmic Joan Berenguer, creador i impulsor de la mostra i sense el qual la cuina d’Andorra no hauria assolit el reconeixement que té avui en dia; i finalment, es va fer un record al músic i gastrònom Pere Tàpies, que va ser pregoner i va difondre la mostra al seu programa de Catalunya Ràdio ‘Tàpies variades’.
Entre les novetats culinàries de la mostra, hi havia el restaurant Les Delícies Turques, que va ser convidat per primer cop al certamen. Per això es va amenitzar l’àpat amb una demostració de danses orientals. El responsable de l’establiment, Bulent Karayilan, es mostrava content de poder participar i assenyalava que el menjar espanyol, andorrà i turc s’assemblamolt. La diferència deia que es troba en les espècies que s’utilitzen per condimentar els plats, ja que les turques són molt més picants; i, mentre aquí es fa servir vinagre, ells utilitzen llimona.
Enguany, entre la quarantena de plats que es van poder degustar, hi havia taco de vedella andorrana, carpaccio de peus de porc amb vinagreta de fruita seca, fals pop d’Andorra, premsat de garrí amb orellanes i vermut de poble o ànec Hoisin. La mostra va finalitzar amb una foto de família dels restauradors, que van rebre  un recordatori de participació de mans del cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés.