Diari digital d'Andorra Bondia
La bretxa salarial entre homes i dones va ser de 549 euros el 2021.
La bretxa salarial entre homes i dones va ser de 549 euros el 2021.

La bretxa salarial entre homes i dones va ser de 549 euros el 2021


Escrit per: 
Victòria Gómez Pérez

La bretxa salarial entre homes i dones a Andorra és del 77,69%, corresponent a 549 euros anuals de mitjana. Són dades del 2021 (les més recents) que no discriminen entre cap mena de variable, com la jornada laboral, l’ocupació o el sector, sinó que es tracta d’un encreuament d’informació entre els números de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i del departament d’Estadística. “A partir d’aquí, nosaltres generem uns indicadors que ens permeten tenir una idea global, però si filem més prim, tenint en compte les especificitats de cada lloc de treball, pot ser que la bretxa augmenti o disminueixi”, va indicar la responsable de l’estudi d’Andorra Recerca + Innovació (ARI), Núria Segués. 

Així, les segregacions a escala sectorial i ocupacional provoquen una desigualtat que, a Andorra concretament, són molt evidents en tasques hipermasculinitzades. Per exemple, al sector de la construcció, el 90% dels treballadors són homes, per davant del de la producció i distribució d’energia, amb un 71%, i del transport i la comunicació amb un 69%. Per contra, el 91% dels empleats del sector domèstic són dones, seguit de les professions sanitàries, veterinàries i d’afers socials amb un 79% i de l’educació amb un 71%. “Això es pot relacionar amb els tipus d’estudi i la tradició dels rols de gènere que encara avui són vigents”, va observar Segués.  De fet, i en relació amb l’educació, cal tenir present que a més formació, menys bretxa. En els últims anys s’ha demostrat en tots els països occidentals que hi ha més dones que homes que cursen estudis superiors, el que vol dir que cada vegada tenen més qualificació i, per tant, més possibilitats d’accedir a càrrecs més alts i més ben remunerats. Malgrat això, en l’actualitat, la majoria d’aquests llocs de feina continuen ocupats per professionals masculins en gairebé tots els àmbits.

Tot plegat, com va apuntar la sociòloga de l’ARI, fa que la desigualtat es mantingui un cop s’acaba l’etapa laboral i arriba fins a la prestació de jubilació. I és que l’import de les pensions dels homes és més elevat que el de les dones, bàsicament, perquè fins ara les dones han treballat en feines més precaritzades o no reconegudes, en les quals ni tan sols han cotitzat. Una situació que si bé és previsible que millori per a les noves generacions, es podria allargar un temps més a causa de les crisis econòmiques i socials dels últims anys. “Sí que amb el pas del temps s’està revertint la tendència, però en moments de crisi qui surt més mal parat, normalment, són les dones”, va afirmar Segués, que va fer especial èmfasi en l’afectació que ha tingut la pandèmia de la Covid.

 

Institut de les dones
Des de l’Institut Andorrà de les Dones (IAD), la secretària general, Montse Ronchera, va recordar que la Llei per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes, que es va aprovar ara fa un any, preveu la creació d’un sistema de càlcul de la bretxa salarial que permeti obtenir una fotografia realista i acurada. En aquest sentit, l’IAD demanarà la creació d’una taula de treball d’igualtat laboral en la qual hi hagi representants dels departaments d’Igualtat i Treball, però també dels sindicats, la patronal i altres entitats feministes. “Volem que es tirin endavant moltes coses, sobretot com fer aquest càlcul, perquè va també lligat a la implementació dels plans d’igualtat de les empreses”, va destacar Ronchera, que va reconèixer que a Andorra “tenim un problema amb l’obtenció de dades reals”.

Una altra petició de l’institut és l’establiment d’una avaluació bianual de la situació i evolució de les dones mitjançant un estudi detallat, global i transversal sobre gènere. En aquest cas, hi hauria un apartat referit específicament a l’àmbit laboral i la bretxa salarial. L’Observatori de la Igualtat, dependent del ministeri d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, hauria de ser l’encarregat de liderar el pla, ja que la llei estableix que també és el responsable de recopilar qualsevol estadística que es faci al respecte perquè tota la informació sigui més fiable.

Quant a la celebració del Dia de la dona, l’IAD no ha tingut temps a preparar cap acte (tot just es va posar en marxa el mes de gener), però sí que participarà en la programació d’altres associacions i, un cop passin les eleccions, engegarà una campanya contra la discriminació per raó de sexe o edat.

Andorra
bretxa
homes
dones
8m
feminisme
segues
ronchera

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte