Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge d’una estació de servei del Principat.
Imatge d’una estació de servei del Principat.

La caiguda del 61% del carburant de locomoció al novembre inquieta el sector


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Facundo Santana

Les darreres dades preocupen el sector. El mes de novembre, la importació de carburant de locomoció va sofrir una caiguda del 61,6% respecte del mateix mes de l’any passat. De fet, a les estadístiques d’aquest 2020 només hi ha dos mesos amb importacions positives, el gener i el febrer. La resta, amb més o menys intensitat, han estat inferiors a les registrades durant el 2019.

El pitjor mes va ser l’abril, amb una disminució del 97%, mentre que el maig segueix al darrere amb una caiguda del 68,3%. Des de l’inici de l’esclat de la pandèmia de coronavirus, les millors dades s’han assolit al setembre. Cal remarcar que les importacions de carburant de locomoció en aquest cas, però, es van situar un 6% per sota que un any enrere. A un mes d’acabar aquest fatídic 2020, doncs, les importacions són un 29% inferiors a les de  l’any passat. El desembre, el sector el dona per perdut.

I és que no només s’han desplomat les vendes de carburants de locomoció, sinó que també han baixat les de calefacció. Un 31,6% aquest novembre en relació amb el novembre del 2019, i un 10,6% si es té en compte l’acumulat de tot l’any. Els hotels i altres negocis tancats han provocat aquesta reducció de la demanda, exposen des de l’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants d’Andorra (Asidca), que veu amb neguit el futur malgrat que es parli d’una obertura de les estacions d’esquí després de Nadal.

Tancaments

L’entitat fa notar que una pèrdua de les vendes del 61,6% (el registrat en el carburant de locomoció al novembre) té un fort impacte en els negocis. Assenyala que és gràcies a la diversificació del sector que es pot mantenir l’activitat, ja que en cas contrari seria impossible sobreviure. Avui, doncs, les benzineres també obtenen ingressos dels rentadors de vehicles, de la venda de pneumàtics o de les botigues. Si només es dediquessin als carburants, estarien totes tancades, assenyalen des de l’associació. És per aquest motiu que fins ara les estacions de servei han pogut mantenir plantilles malgrat la caiguda de l’activitat. El sector, però, adverteix que si la situació continua les empreses hauran de tancar algunes de les benzineres que tenen menys activitat, i això passarà obligatòriament per acomiadaments.

És en aquest marc que el Govern vol aplicar una nova taxa als carburants de locomoció, lamenten els importadors. Reiteren que no és el moment tenint en compte la caiguda de les vendes i la disminució, per tant, de les emissions de CO2, l’objectiu que es busca precisament amb aquest impost. El fet és que, entre el gener i el novembre d’aquest any s’han importat 125.000 litres de carburants, tant de locomoció com de calefacció. Es tracta d’un 24% menys que l’any passat. Aquests 125.000 litres suposen 310.819 tones d’emissions de CO2. Per tant, tenint en compte aquestes xifres, durant el que portem de 2020 s’han generat 97.900 tones d’emissions de CO2 menys, el que comporta una disminució del 24% en relació amb l’any passat.

 

 

 

 

carburants
importacions
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic