La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) preveu que el 2023 serà “un any de creixement”, però “a un ritme més moderat” que el 2022 a causa de l’impacte de la inflació sobre les rendes familiars, l’enduriment de les condicions financeres, l’augment de la incertesa i l’empitjorament de l’entorn exterior. Amb tot, la directora adjunta de l’entitat, Sol Rossell, ha descartat una recessió. “Ara com ara no la preveiem. De fet, no ens agrada tampoc la paraula alentiment perquè la previsió és que el 2023 sigui de creixement”, ha afirmat. 

Rossell ho ha explicat en el marc de la presentació dels resultats de l’enquesta de clima empresarial del segon semestre del 2022 i ha remarcat que la bona marxa de l’economia durant l’any corrent es deurà, “bàsicament” al turisme. “Seguirà sent el motor”, ha indicat, mentre que el president de l’ens, Josep Maria Mas, apuntava que es tracta d’un sector que aporta un resultat “transversal”, de manera que “si hi ha més afluència de gent, la resta de negocis també se’n beneficien. Això ens dona ales”.

En canvi, un sector com la construcció, que ha estat un dels motors del 2022, de cara a aquest any es considera que podria ser un dels més afectats pel context d’incertesa i de pujada dels tipus d’interès, de manera que moderaria “l’alt ritme d’activitat”. El comerç minorista, de la seva banda, modera també el grau d’optimisme i anticipen certa pèrdua d’impuls de l’activitat, amb especial preocupació per la pèrdua de poder adquisitiu de les llars. Finalment, la indústria presenta les perspectives menys optimistes dels últims dos anys i s’espera una recuperació més lenta del previst.Uns auguris que arriben després d’un 2022 amb una “millora significativa de la situació econòmica”, encadenant dos anys de “forta expansió”. O això diuen les enquestes, de les quals es desprèn un repunt de l’activitat i dels nivells de confiança de les empreses, s'ha explicat des de la CCIS.

Així, s’ha registrat un increment generalitzat dels volums de facturació. El sector hoteler ha estat un dels principals impulsors de la situació, amb un increment interanual mitjà de la facturació del 14,7%. Just per darrere, el segon motor de l’any, la construcció, amb un augment mitjà de la xifra de negoci del 8,7%, mentre que la indústria ha quedat en una posició més dèbil i ha tancat el 2022 amb un creixement de la facturació del 7,3%. Per últim, el comerç minorista ha registrat un augment mitjà de la xifra de negoci del 5%.

Inflació
En aquesta ocasió, des de la CCIS es va dur a terme també un monogràfic per conèixer la situació de les empreses en relació amb l’escalada de preus, l’increment de costos i el desajust entre l’oferta i la demanda. I una de les primeres conclusions és que la inflació s’ha situat com la principal preocupació de les empreses, amb una puntuació de 4,12 sobre 5. Per darrere hi ha l’increment dels costos d’explotació (3,97), l’augment dels tipus d’interès i l’enduriment de l’accés al finançament (3,35), les dificultats per contractar treballadors (3,22) i els problemes d’aprovisionament (2,71).

Així, s’ha pogut constatar que l’escalada de la inflació té un “fort” impacte en el teixit empresarial. 7 de cada 10 empreses diuen que les tensions inflacionistes els han portat a augmentar els preus, i només 1 de cada 10 afirma que l’increment de costos no li condiciona la viabilitat. Tot i que un 56,4% del total d’empreses enquestades diuen que la inflació no els fa témer per la seva supervivència, un 49,2% afirmen que pateixen una reducció dels marges empresarials i un 9% (quasi 1 de cada 10) diuen que difícilment podran resistir aquesta situació.

De fet, les enquestes mostren que qui més està patint tots aquests efectes són les microempreses: un 12% de les empreses d’entre 1 i 5 treballadors tenen dificultats per atendre pagaments i pateixen per la viabilitat dels seus negocis.

D’altra banda, durant el 2022, 1 de cada 4 empreses ha detectat un increment del nombre d’impagats respecte al 2021 i les més afectades han estat les de la indústria i la construcció.

Demandes
Així les coses, Mas ha remarcat que durant el 2023 l’economia del Principat haurà de continuar “afrontant desafiaments importants”, i és per aquest motiu que tot i que valoren positivament les accions del Govern per pal·liar la pèrdua de poder adquisitiu dels ciutadans, també consideren necessari que l’Executiu “adopti polítiques de suport a les empreses”. Què demanen exactament? “Incentius fiscals, subvencions i ajuts a les pimes, foment de la innovació i la productivitat i ajudes a la formació del personal”.

Igualment, tenint clar que el turisme ocupa “un lloc fonamental i té un paper dinamitzador transversal en l’economia”, remarquen que una bona temporada serà cabdal per impulsar l’economia durant el 2023. Per això veuen convenient, “seguir donant suport al principal sector de la nostra economia” i demanen “unitat de criteri entre l’àmbit públic i el privat i compartir la visió estratègica de creixement sostenible” per abordar els reptes del sector.