Els malalts que necessitin tractament de radioteràpia l'hauran de fer fora d'Andorra. Així ho deixa clar el reglament de la cartera de serveis aprovat pel Govern la setmana passada i publicat avui al BOPA. En aquest sentit, segons es recull en l'annx 1 del document, que detalla els serveis inclososen la prestació sanitària finançada públicament, "per la necessitat de disposar d'un equipament complex i costós i amb professionals molt especialitzats, aquesta atenció [la radioteràpia] es prestarà en centres de l'estranger en coordinació amb les visites especialitzades al Centres Hospitalari".


En el mateix annex, de forma àmplia, se citen tots els serveis que tindran cobertura de la CASS, tant els que ja s'oferien fins ara com aquells que s'hi han incorporat de nou, com la psicologia, la podologia o la disfòria de gènere. En aquest sentit es deixen clares les condicions d'accés per cadascun d'ells. Per exemple, en el cas dels podòlegs, només s'hi podrà accedir "prèvia prescripció mèdica o d'infermeria" i tal com es va avançar la setmana passada en queda exclosa la podologia estètica i exclusivament de confort, així com l'anàlisi de la marxa i carrera ambfinalitat esportiva.


Pel que fa a la fisioteràpia, s'exposa que la prescripició inicial "l'ha de fer un facultatiu", però en cas de requerir una prolongació de la durada del trectament "caldrà una prescripció per part del metge rehabilitador o d'un metge especialista vinculat a la patologia que cal tractar. Situació similar es donarà amb la logopèdia. La prescripció inicial s'ha previst que la pugui fer un metge de medicina interna, un neumòleg, pediatre especialista, des de la unitat de desenvolupament infantil, des de rehabilitació, un psiquiatra, els especialistes en otorrinolaringologia o odontòlegs o estomatòlegs. En cas d'haver d'allargar el tractament, caldrà una avaluació i prescripció per part del metge rehabilitador o d'un metge especialista vinculat a la patologia tractada.


D'altra banda i quant als medicaments, es deixa clar que els que estiguin inclosos en el finançament públic han d'estar deguament autoritzats als països veïns i en cas que no ho estiguin, es poden incloure sempre que s'aprovi específicament. Per a les pròtesis, ortesis, els reactius per als diagnòstic in vitro i la resta de productes sanitaris, han de disposar de la marca CE per a la indicació de què es tracti. De la mateixa manera s'especifica que no s'inclouen els serveis, productes, mediaments, tècniques o tecnologies dels quals no estigui suficientment provada la contribuació a la salut de les persones, que es trobin en fase d'investigació, excepte en cas dels usos compassius, i que no estiguin relacionats amb cap malaltia, accident o malformació congènita, o embaràs. Tamé en queda fora la medicina homeopàtica i els medicaments homeopàtics i l'acupuntura.