Diari digital d'Andorra Bondia
La CASS i el COMA revisaran l’activitat de 15 facultatius per si han abusat de les visites telemàtiques.
La CASS i el COMA revisaran l’activitat de 15 facultatius per si han abusat de les visites telemàtiques.

La CASS analitzarà si 15 metges han abusat de les visites telemàtiques


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: BonDia

La implantació de les visites telemàtiques, tan necessàries durant els moments més complicats de la pandèmia, ha acabat derivant en queixes d’alguns usuaris, ja sigui per la pèrdua de qualitat de l’atenció mèdica com pels possibles abusos que farien alguns facultatius d’aquesta modalitat. La situació ha sortit a la llum arran que una ciutadana ha denunciat el seu cas a la policia. Des de la CASS s’ha reconegut que ja s’ha “convocat” algun metge “especialment significat pel volum d’activitat” per comprovar si les visites no presencials (VNP) que havia fet “eren adequades” i que juntament amb el Col·legi de Metges (COMA) “tenim pendents revisions específiques de 15 metges per als qui les VNP són aparentment excessives”.

La denunciant ha fet pública una problemàtica que l’afecta a ella i la seva filla pel que fa a la facturació de visites no presencials que considera injustificada. En la denúncia relata que el 21 de desembre, després d’una visita presencial a la filla, la secretària de la consulta li va comunicar que devia dues visites telefòniques del 2 i el 10 de desembre que pujaven a 11,80 euros sense donar-li’n més detalls. Un cop a casa, va intentar verificar les VNP i assegura que va constatar que “totes les trucades mèdiques es realitzaven des d’un número privat i no des del de la consulta”. Així, afirma que la trucada del dia 2 no va ser contestada i que la del dia 10 va ser utilitzada per la doctora per anul·lar-li una visita presencial que havia sol·licitat “contra la meva voluntat”. La denunciant assegura que en totes les ocasions que li ha trucat la seva metgessa, “el temps total de les trucades mai supera els 4 minuts” i que el motiu per suspendre-li la visita presencial va ser que “havia d’anar a treballar al Pas de la Casa”. La dona argumenta que la visita havia de ser presencial a causa de la patologia que patia, “una voluminosa hèrnia discal que ja m’estava provocant una important pèrdua de força a la cama esquerra i uns grans dolors”. Després de “4 minuts” de trucada, la pacient va sol·licitar una derivació al dermatòleg i a la metgessa especialista en rehabilitació, i la doctora “em va donar l’alta mèdica” sense visitar-la. Un mes després era operada a Barcelona de l’hèrnia.

L’11 de gener, la dona i la seva filla, van tornar a ser visitades per la mateixa doctora i a la sortida de la visita se li va tornar a reclamar el pagament de tres visites no presencials, suposadament corresponents a la filla. En aquest cas, la dona es va negar a pagar-les posant en dubte, segons consta en la denúncia, que “la CASS estigués d’acord amb aquests abusos econòmics que, a més, suposen una considerable pèrdua de qualitat en l’atenció mèdica” i recordant que les VNP es van instaurar per reduir el risc de contagi de la Covid “i no per substituir totes les visites mèdiques”. En aquest sentit denuncia que l’únic beneficiat és el metge perquè “en 15 minuts pot facturar 6 o 7 visites”, mentre que el pacient és “el gran perjudicat”.

Conseqüències
Preguntat per la qüestió, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va remarcar que la CASS disposa dels mecanismes necessaris, a través de la Comissió de Seguiment, per fer els controls corresponents i “convocar els metges que generin dubtes”. I és precisament això el que ha fet la CASS. Dilluns mateix es va reunir la comissió amb la presidenta del COMA, Meritxell Cosan, i s’està verificant “els potencials abusos que es poden donar”. Des de la parapública es va explicar que també s’han introduït “elements de control” perquè totes les VNP “s’hagin de registrar en el curs clínic de la història clínica compartida. Igualment, admeten que ja “hem convocat algun metge especialment significat pel volum d’activitat per comprovar que les VNP realitzades eren adequades” i que conjuntament amb el COMA tenen pendents de revisar específicament “15 metges per a qui les VNP són aparentment excessives”.

Per últim, des de la CASS també s’està estudiant la implantació d’una plataforma amb videotrucada, vinculada a la història clínica compartida “que permetrà un millor control”.

Més enllà de la denunciant, el BonDia té constància d’altres ciutadans que després d’haver mantingut converses telefòniques amb els seus metges o pediatres referents per qüestions de poc calat, en visites posteriors se’ls ha informat que tenien pendents de pagar consultes no presencials. Tot ells asseguren que en cap cas se’ls havia informat que la trucada era considerada una VNP i que l’haurien d’abonar en la següent consulta presencial.

Des d’aquest rotatiu es va demanar, també, a la CASS si els havien arribat queixes directes dels usuaris per aquestes qüestions i van explicar que n’hi ha hagut “de manera informal, però no formals”. Segons van apuntar, els missatges informals “no es registren, però si es creu convenient es fa un seguiment del prestador”.

cass
metges
visites telemàtiques

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Ja t'ho dic jo que han han abusat, per sort la caquet sempre aflora, tot i que es suposa que vetllen pel nostre benestar, vetllen més aviat per les seves butxaques i en un moment crític per l economia de la gent... molt lleig!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte