La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) manifesta que, malgrat el descens d’assalariats, continuen anant a l’alça tant el volum de baixes com determinats serveis mèdics, que la lògica assenyala que haurien de descendir precisament per la tendència a la baixa d’assalariats i, per tant, de persones.
D’aquesta manera, tal com posa en relleu el president del consell d’administració de la Seguretat Social, Josep Delgado, durant els vuit primers mesos d’aquest any determinats actes, com ara la radiologia, s’han incrementat un 8% respecte dels mateixos mesos de l’any passat. També ha experimentat un creixement destacable l’ús dels centres especials i de llarga estada, que creix un 11%, i l’hospitalització, que també augmenta un 10%.I el que més destaca la CASS és l’increment del volum de les baixes. En aquest sentit, cal destacar que des del mes de gener fins al juny, les noves baixes s’han incrementat un 4% i les que s’havien iniciat abans de l’1 de gener, un 5%. És a dir, que respecte al primer semestre de l’any passat hi ha hagut un 4% més de persones que han demanat una baixa i un 5% més que han allargat la que tenien des de l’any passat.
Fet paradoxal
D’aquesta manera, Delgado posa en evidència la paradoxa que “estem veient menys població, menys cotitzants, i en canvi es dóna una acceleració de prestacions”. Per això creu que segurament la CASS està servint per garantir a moltes persones poder tenir uns ingressos que no perceben a través d’altres vies, però afegeix que aquesta vessant social no és una tasca que depengui de la Seguretat Social i, per tant, cal fer un plantejament perquè aquests serveis que tenen un caràcter més social siguin assumits de manera íntegra pel Govern, perquè d’aquesta manera la CASS es pugui limitar a la seva tasca.
En aquest sentit, i davant aquestes dades, Delgado exposa que la CASS controlarà molt més les baixes perquè no hi hagi abusos i hi hagi una racionalització de la despesa a la branca general.
D’aquesta manera, Delgado manifesta que s’han mantingut contactes amb els col·lectius professionals, entre els quals el de metges, ja que són ells, gràcies a l’experiència de la seva pràctica diària, els que poden fer més propostes sobre la racionalització de la despesa, i en aquest sentit remarca que les idees que es trametin des d’aquests col·lectius es tindran en compte a l’hora de tirar endavant la reforma estructural de la CASS.
El president de la CASS remarca que tots els aspectes “no contributius” hauran de passar a dependre de l’executiu, ja que la Seguretat Social no pot suportar tots els serveis socials que ara per ara assumeix.