Des de l’inici de la crisi sanitària provocada per la pandèmia de la Covid-19, la Caixa Andorrana de Seguretat Social ha tramitat ja més de 3.000 baixes relacionades amb la malaltia, on s’inclouen no només les persones que han estat diagnosticades de coronavirus sinó també totes aquelles que han estat aïllades per precaució davant la sospita de poder estar malalts, els que han estat aïllats per ser contactes i les persones que es van haver de quedar a casa en tenir patologies prèvies i ser considerades de risc.
Així ho van explicar ahir el president del consell d’administració de la CASS, Albert Font, i la directora de la parapública, Joaquima Sol, en la compareixença per fer balanç de la situació de l’entitat un cop superat el primer semestre de l’any, marcat òbviament per la Covid-19 que “ha distorsionat moltes coses”, com va admetre Font.
Amb relació al nombre de baixes provocades pel virus, el president del consell d’administració va afirmar que “són poques i moltes a la vegada” davant la situació que hi havia fa quatre mesos i que hauria pogut comportar un “desbordament del sistema sanitari”. Font, que va celebrar que això no hagués passat, va insistir en que l’important és que “no se’ns ha anat de les mans” i malgrat reconèixer que “una baixa sempre és una baixa” va remarcar que malgrat que la xifra pugui representar “el 4% o el 5%” de la població del país, i per tant “pugui semblar alta”, també cal tenir en compte que un 95% “no ha patit cap efecte”.
En relació a l’impacte econòmic d’aquestes baixes, ni Font ni Sol van voler donar una xifra estimativa ja que “encara és massa aviat per poder analitzar totes les dades”. Amb tot, Sol, que va admetre que les despeses mèdiques en el cas de les hospitalitzacions “sí han estat costoses” tot i que no en canvi les de les persones que eren al seu domicili, es va mostrar convençuda que “no hi hauria d’haver un increment significatiu” amb relació a la situació del mateix període de l’any passat ja que també s’han deixat de reemborsar prestacions d’actes mèdics, que per la Covid-19, s’han posposat i no s’han fet. Malgrat no haver constatat un canvi significatiu, Font no va descartar que l’efecte es pugui veure més endavant “si la situació es va normalitzant”.
D’altra banda, respecte al pagament de les suspensions temporals de contractes de treball (STCT) i de reduccions de la jornada laboral (RJL), Sol i Font van admetre que hi ha hagut “demores per una cosa o altra” però van insisitir en que l’important “és que tothom cobrarà el que hagi de cobrar”. En aquesta línia, Sol, que va remarcar que entre el maig i el juny es van fer uns 18.000 pagaments de STCT i de RJL, va explciar que és Treball qui passa les dades a la parapública i que aquesta les passa a “un full de cotització que determina la prestació que es paga” i va recordar que es van donar alguns casos on hi havia informació errònia que va acabar afectant el treballador que no va percebre la prestació el dia previst.
També amb relació a aquestes dues figures, els responsables de la parapública van incidir en el fet que han evitat acomiadaments. En aquest sentit, Sol va explicar que no s’ha constatat un descens significatiu del nombre d’assalariats, més enllà del propi de l’estacionalitat.
Interpel·lat sobre la proposta del Comú d’Escaldes-Engordany de lliurar a la Caixa Andorrana de Seguretat Social l’aportació prevista al fons de solidaritat, Font va voler “valorar el gest” de la corporació parroquial “de voler participar en l’esforç per fer front a la crisi” tot i que no es va pronunciar si, des del punt de vista jurídic, es podria fer o no aquesta donació. Per la seva part, Sol va revelar que el pagament de les STCT i de les RJL es fan des d’un compte del qual n’és titular el Govern si bé aquest ha autoritzat a la parapública a donar les ordres de pagament.
Finalment, Font va voler agrair públicament a tot el personal de la CASS el treball i l’esforç fet aquest mesos i la capacitat per anar-se adaptant a les diferents situacions amb què s’han trobat amb el centenar de decrets aprovats pel Govern.
Sol destaca el compliment de les previsions pressupostàries durant el primer trimestre
La directora general de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, Joaquima Sol, va aprofitar la compareixença per repassar les xifres de la parapública al tancament del primer trimestre de l’any, un període en què “s’han acomplert les expectatives que es van fixar en el pressupost”.
Així, la CASS ha registrat un 2% d’increment del nombre d’assalariats, que a final de març era de 44.797 persones, i d’un 1,9% en els cas dels cotitzants per compte propi, que eren 6.609. El nombre d’assegurats indirectes ascendia a 17.133 persones i hi havia fins a 2.696 pensionistes a càrrec de la branca general, un nombre que segons Sol “s’ha estabilitzat els darrers anys”.
La parapública va pagar un total de 26,3 milions d’euros en pensions contributives, una quantitat que suposa un increment del 8,8 per cent respecte al mateix període de l’any passat. En consonància, també va augmentar el nombre de pensionistes a càrrec de la branca de jubilació, en un 4,8%, amb un total de 13.811 persones, de les quals 3.160 perceben pensions de viduïtat. Els ingressos per cotitzacions de jubilació dels assalariats i treballadors per compte propi van ser de 39,9 milions.
En la branca general els ingressos per cotitzacions d’assalariats i treballadors per compte propi també van créixer un 6,5%, amb un ingrés total de 34,6 milions d’euros. El pagament de prestacions sanitàries en aquesta branca va caure un 5,2% i es va situar en els 23,5 milions, mentre que l’abonament de baixes, pensions d’invalidesa i d’orfenesa va ser e 16 milions, és a dir, un 7,8% més que al primer trimestre de l’any 2019.