Diari digital d'Andorra Bondia

La CASS proposa al Govern cobrir només els genèrics


Escrit per: 
M. S. C.

El consell d’administració de la CASS ha tornat a proposar al Govern que la Seguretat Social només cobreixi els medicaments genèrics. Aquesta iniciativa ja es va fer arribar a l’anterior executiu, que va decidir finalment aplicar-la per fases.

Així, en aquell moment, el Govern va elaborar una llista de set fàrmacs de què la parapública solament n’hauria d’abonar el genèric. Amb aquesta actuació es preveia estalviar 1 milió d’euros.
Tot i així, el president de la CASS, Josep Maria Beal, va explicar que aquest càlcul està supeditat al moment concret en què es va acordar aquesta mesura. Així, Beal va afirmar que amb l’objectiu de reduir la despesa sanitària la majoria de sistemes sanitaris europeus han optat per prescriure de forma exclusiva els genèrics. Això ha tingut els seus efectes en les empreses farmacèutiques, que, coincidint amb aquest procés, han tendit a reduir el cost dels medicaments. Això fa que la diferència de preu entre un fàrmac de marca i un de genèric ara sigui molt més reduïda que un temps enrere, i per tant, finalment “la comparació no serà la mateixa”. El president de la parapública va indicar que, ara per ara, el consell d’administració no ha rebut cap resposta del Govern referent a la proposta llançada sobre els genèrics.
La llista que estableix el preu de referència que abona la CASS per a set fàrmacs determinats va entrar en vigor a principis de maig i en els més de dos mesos de funcionament no ha comportat problemes. Segons va explicar la presidenta del Col·legi de Farmacèutics, Núria Margalef, “la gent ha entès bé” la prescripció de medicaments genèrics. Tot i així, aquests professionals han hagut d’oferir durant aquest temps “molta informació al pacient”, recordant-li que un genèric és el mateix fàrmac que un medicament de marca però més econòmic. De fet, algun dels medicaments que es troben a la llista, que va entrar en vigor al maig, ja es prescrivien amb anterioritat en genèric, com és el cas de l’Omeprazol.
Els més venuts d’aquests medicaments són l’Omeprazol (un protector d’estómac), l’Atorvastatina (un fàrmac utilitzat per reduir el colesterol) i el Clopidogrel (un anticoagulant). D’aquests, l’Omeprazol és un dels més venuts en global. La presidenta del Col·legi de Farmacèutics també va indicar que els preus dels medicaments de marca han tendit a anar a la baixa. El president del consell d’administració de la CASS va remarcar que encara no es pot fer cap valoració de l’entrada en funcionament de la llista de genèrics. Per Beal, un bon moment per fer un primer balanç serà a finals d’any.

Pressupost 2012

Beal també va recordar que la CASS ha elaborat un pressupost per al 2012 que respon a les necessitats de la situació actual i que fixa un seguit de limitacions amb l’objectiu de reduir el dèficit. En aquest sentit, la parapública preveu establir un “control més gran”. Un exemple seria que les visites que es facin als metges siguin “les necessàries”. Tot això sense retallar les prestacions que actualment s’ofereixen, va remarcar el president del consell d’administració de la CASS. Així mateix, la parapública tampoc es planteja augmentar les cotitzacions. Per altra banda, Beal va afegir que fins ara no posat sobre la taula la possibilitat de retardar l’edat de jubilació. Cal tenir en compte que al Principat es pot treballar fins als 72 anys.
El Govern estima que el dèficit de la branca general de la Caixa Andorrana de Seguretat Social s’enfilarà per sobre dels 40 milions d’euros el 2012 en el cas que es mantingui el sistema actual. Per aquest motiu ja va plantejar la necessitat de reformar-lo i la voluntat d’emprendre una ronda de reunions amb aquest objectiu de cara al mes de setembre.

Comentaris: 1

Comentaris

També posaran homeopatia generica.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic