El consell d’administració de la CASS ha fet arribar al Govern un llistat de noves malalties per incloure en el paquet que actualment preveu cobertura del 100%. Tal com va explicar el representant dels pensionistes al consell d’administració, Jacint Risco, es tracta de malalties greus, amb tractaments cars o que requereixen un període de recuperació molt llarg. Així, per exemple, s’hi pot trobar el Parkinson, l’Alzheimer, les arrítmies i malalties cardiovasculars, l’epilèpsia, demències, psicosi i alienacions mentals (incloent-hi les addiccions) o les insuficiències respiratòries. Risco posa com a exemple l’ictus. “Tot el que és anar a l’hospital i el trasllat amb helicòpter està cobert al 100%, però i després? Potser cal anar durant anys a fisioteràpia”, va exposar, recordant que la fita seria similar al que es va aconseguir durant la pandèmia amb tots aquells pacients que havien passat per l’UCI. “De fet, encara tenim malalts de Covid que segueixen fent recuperació”, va apuntar.

En aquest sentit, va assegurar que la llista es va consensuar amb els metges de la parapública i ara es vol que “el Govern reflexioni, que la comissió de la cartera de serveis reflexioni i crec que tothom ho pot entendre”. L’última paraula sobre les malalties que s’hi incloguin, però, la tindrà el Govern. La idea seria que més enllà de donar el 100% de cobertura per motius econòmics, existís un “100% per patologia”.

La proposta aprovada pel consell d’administració, de fet, inclou en realitat tres peticions. A més d’ampliar el nombre de malalties amb cobertura del 100%, també es vol que es modifiqui el reglament sobre el 100% perquè les persones a qui se’ls diagnostiqui una malaltia puguin disposar de més temps per demanar el reemborsament de les prestacions. Ara es dona la paradoxa que la llei de la CASS preveu que qualsevol persona té dret a percebre prestacions de fins a un termini de tres anys enrere, però en el reglament del 100%, en canvi, només es permet el reemborsament fins a tres mesos abans del diagnòstic. “Ho considerem injust”, afirma Risco, que assenyala que sovint el procés per arribar al diagnòstic és molt llarg, amb moltes proves costoses i que tenint en compte les llistes d’espera per a algunes especialitats és fàcil superar els tres mesos. Per això demanen que en aquests casos la retroacció del pagament es pugui fer des del primer moment que s’inicien les proves d’avaluació.

Tot plegat, va deixar clar, amb supervisió de l’àrea mèdica de la CASS perquè no s’abandonin els criteris de “sostenibilitat”, però deixant clar que sempre s’ha de tenir en compte “el benestar dels assegurats”.

Al mateix temps es demana que si es fan canvis també s’aprofiti per tirar endavant una guia que inclogui totes les malalties amb cobertura del 100% i on detallin els símptomes, el tractament, els circuits assistencials i els medicaments que demanen.

Risco es va mostrar satisfet del consens assolit a la CASS i confia que la resposta pugui ser positiva. A més, demana “celeritat” perquè tot i ser conscient que s’està a les portes d’unes eleccions, “les malalties no esperen”.