Diari digital d'Andorra Bondia
La CASS proposa apujar la cotització mig punt anual fins al 18% el 2030
La CASS proposa apujar la cotització mig punt anual fins al 18% el 2030

La CASS proposa apujar la cotització mig punt anual fins al 18% el 2030


Escrit per: 
Redacció / FOTO: J.G.

El consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) va aprovar ahir les propostes per la sostenibilitat de la branca jubilació. Entre les mesures, es planteja incrementar la cotització per jubilació un 0,5% cada any fins al 2030, fet que suposaria passar del 12% al 18%. A més a més, se suggereix un increment progressiu de l’edat de jubilació, de la mateixa manera que s’ha fet a Espanya, per tal que el 2028 ja estigui establerta en els 67 anys. Així mateix, es proposen mesures correctores per a les pensions més altes (a partir de certa xifra el valor del punt no valdria el mateix). 
En la reunió celebrada ahir també es va fer balanç de l’activitat de l’àrea de Control Administratiu i del gabinet jurídic durant el 2017. Quant a la primera, destaca que l’any passat es van notificar 1.455 expedients de morositat, fet que suposa una reducció del 20% respecte del 2016. També es van realitzar 153 controls domiciliaris a assegurats en incapacitat temporal, i es van incoar 876 expedients (111 eren sancionadors i 765 suposaven només un advertiment). Amb relació a l’activitat del gabinet jurídic, l’any passat es van trametre 364 recursos al consell d’administració. 217 van ser recursos mèdics, dels quals 47 van ser objecte d’un peritatge extern. En 37 casos aquest peritatge extern va coincidir amb el criteri de la CASS, va ser parcialment divergent en quatre casos, i divergent en set. També es constata que 41 dels recursos van presentar una demanda a la Batllia. Així mateix, es van reclamar 257 expedients a tercers responsables. Des de la CASS també es va remarcar que es van instar querelles penals contra empresaris que no van ingressar a la seguretat social les aportacions per cotització de la part assalariada corresponent als seus treballadors. 
Per altra banda, el consell d’administració va acordar incorporar el medicament Maviret com a medicament especialment avantatjós i costós pel tractament de l’Hepatitis C (ofereix millores respecte dels medicaments actualment disponibles i, a més, el seu cost és un 70% inferior al del tractament complet anterior). També es va donar el vistiplau a incorporar els sistemes de perfusió contínua d’insulina i de monitorització de la glicèmia en pacients amb diabetis tipus I. Això ha de comportar beneficis per a la salut i prevenció de les complicacions derivades d’aquesta malaltia. A l’últim, es van incorporar els sistemes de monitorització de la glicèmia en pacients amb diabetis tipus II no tributaris de tractament intensiu insulínic atenent a les consideracions jurídiques, d’equitat i prioritat sanitària assenyalades per la comissió de la Cartera de Serveis i Productes Sanitaris.

 

cass
pensions
jubilació
cotització
Número de vots: 373
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic