La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) té compromesos actualment 7.000 milions d’euros per als més de 168.000 persones menors de 65 anys que figuren registrades al sistema i que han adquirit 146,9 milions de punts, segons s'ha informat avui durant la Comissió legislativa de seguiment i sostenibilitat de les pensions de la CASS del Consell General, on han comparegut el president del consell d’administració, Marc Galabert, i el president de la comissió gestora del Fons de reserva de jubilació (FRJ), Jordi Cinca, que han presentat les grans xifres de la parapública corresponents al 2023.

“És una xifra que té més una vocació de sensibilitzar que no pas de preocupar a curt termini, ja que ni la CASS ni l’Estat han de fer front a aquesta quantitat els pròxims mesos ni anys, però ens permet visualitzar la dimensió del problema”, ha afirmat Cinca. D’aquesta manera, ha afegit, “mai caldrà que hi hagi 7.000 milions a la caixa per fer front a les pensions, però sí que caldria que n’hi hagués més, perquè es pugui fer front a aquest compromís sense tensions”.

Tenint en compte que, a data 31 de març d’enguany, l’FRJ només compta amb 1.725 milions d’euros, s’han de prendre mesures. Segons Galabert, “hi estem molt sensibilitzats i considerem que el Consell General cal que tingui la diligència deguda per portar a terme la reforma”, ja que “nosaltres podem quantificar la grandària del tsunami i proposar quin tipus de flotadors podem fer servir, però la responsabilitat és seva, i cal que s’abordi en els millors terminis”. En aquest sentit, Cinca ha reconegut que “hem avançat molt”, perquè “ara ja no cal convèncer ningú sobre la necessitat de canviar el model”, tot i que “hi pot haver discrepàncies amb les mesures que s’han de prendre”. D’aquesta manera, “els contactes són esperançadors”, ja que “ara ja s’està anant al detall d’algunes mesures i tenim una predisposició per concretar aspectes que es puguin implementar de manera progressiva. Qualsevol mesurà no ho resoldrà, però ajudarà”, ha assegurat. A tall de conclusió, Cinca ha afirmat que “amb el model actual, no és suficient pujar només les cotitzacions, només ho seria si les apugéssim molt, però això no seria ni suportable ni recomanable”.

Les dades del 2023 reflecteixen el creixement del nombre d’assegurats actius, tant pel que fa als assalariats (+3%) i també en el cas dels autònoms (+4,9%), tot i que és un creixement que tendeix a l’alentiment, amb signes de desacceleració, en consonància amb les economies de l’entorn. Segons Cinca, “el creixement infinit no pot ser, ja que cada cotitzant nou fa créixer el dèficit del conjunt, ja que tots som deficitaris, tot i que l’impacte a curt termini és bo”. Si continuem amb les xifres, la branca general presenta un dèficit de 29,26 milions d’euros el 2023, amb una previsió d’una quantitat similar per al 2024. Quant a l’aportació del Govern, hauria baixat del 22 al 16%. Per últim, la branca de jubilació presenta un excedent de caixa de 33,63 milions d’euros, un 5,3% més que el 2022.

El Fons de reserva de jubilació, per la seva banda, va assolir una rendibilitat del 10% el 2023 (177 milions d’euros), una xifra superior a la dels països de l’entorn. De cara a aquest any, ha tingut un bon inici, però a l’abril les xifres tornaran a ser negatives, perquè continua la inestabilitat a Ucraïna i Gaza, tots els sectors baixen i han repuntat la inflació i els tipus d’interès.

Descarten apostar per la inversió en habitatge
A demanda de Concòrdia, Cinca ha descartat que la CASS inverteixi en habitatge, més enllà de l’edifici de Prada Casadet. “No és la nostra funció, i a més és un risc que no ens podem permetre, ja que som a 10 o 15 anys d’haver de fer servir el Fons, i si ho haguéssim de vendre aleshores potser el mercat estaria a la baixa”. En canvi, va deixar la porta oberta a invertir en actius immobiliaris per la cartera del fons.