No hi ha innovació sense col·laboració. I no només col·laboració entre sector públic i sector privat, sinó també entre les mateixes empreses. Aquesta va ser ahir la principal conclusió de la taula rodona Innovació col·laborativa: l’ecosistema com a motor del canvi, que tancava la novena edició de les Jornades de la Innovació i les Noves Tecnologies (Inntec), organitzades per l’Andorra Clúster de la Tecnologia i la innovació (Actinn).

I és que si dimecres la ciberseguretat 360º va ser la gran protagonista de les jornades, ahir la innovació li va prendre el relleu amb ponències sobre com posar la computació quàntica al servei de la rendibilitat de les empreses, i de retruc als beneficis per als seus clients i per a la societat en general, o com les tecnologies immersives poden transformar la indústria i el comerç i fins i tot sobre la nova manera de relacionar-nos amb la tecnologia i les oportunitats d’una connectivitat 6G més propera del que ens pensem.

I tot, sota el paraigua de la innovació sostenible, que ha de vetllar pel medi ambient i el planeta, perquè al final, com va destacar el president d’Actinn, Albert Moles, en el seu parlament de clausura de les jornades, darrere de tota aquesta innovació i ús de la tecnologia sempre hi ha l’home.

La jornada va posar de manifest també el llarg camí que encara li queda recórrer al país per poder disposar d’un veritable ecosistema d’innovació i desenvolupament de projectes empresarials. Eliminar traves administratives, millorar l’accés al finançament o dotar-se de més seguretat jurídica són alguns dels reptes pendents, sense passar per alt la necessitat de generar talent, ser capaç d’atraure aquest de fora i, sobretot, com va dir el director general d’Actinn, Ignasi Martín, saber-lo retenir i que “no marxi després de tres anys”.

Des de l’organització es va fer una valoració molt positives de les jornades, que en absència del secretari d’Estat de Transformació Digital i Telecomunicacions va tancar el director d’Andorra Digital, David Vicente, que van aplegar fins a 300 assistents repartits entre els dos dies.