La Coordinadora per un Habitatge Digne exigeix “a l’estat andorrà i al conjunt de les seves institucions” la regulació dels preus d’arrendament d’habitatges, mitjançant la revisió dels contractes actuals en què s’ha practicat un augment abusiu de més del 20% en els darrers quatre anys. Així, demanen retornar al preu marcat de l’any 2019 i establir un percentatge d’actualització d’acord amb indicadors objectius d’encariment de la vida en general.

En el programa bàsic fet públic avui, la Coordinadora demana la creació “immediata” del registre de la propietat per identificar i gravar els grans tenidors en funció del nombre de propietats, així com identificar i gravar els pisos buits i posar-los al mercat. A més, volen que s’actualitzi el cadastre per determinar les propietats sense legítim propietari i aportar-les al parc públic d’habitatges. També proposen regular la inversió estrangera, restablir la moratòria, aturar els permisos constructius atorgats fins a la data, prohibir l’establiment de societats en pisos destinats a habitatge i que els estrangers només puguin adquirir una segona residència com a màxim. La Coordinadora exigeix, a més, regular els pisos turístics, de manera que només es pugui destinar un màxim del 20% d’un edifici plurifamiliar per a aquest ús, així com aturar l’atorgament d’autoritzacions, inclosos els de luxe. 

En aquest sentit, Habitatge Digne exigeix al Govern una “actuació decidida i immediata” en matèria d’habitatge, ja que expressa la seva preocupació pel “deteriorament” de la situació del mercat de pisos al país i la falta d’accions concretes de l’executiu per abordar aquesta crisi. Reitera que en els darrers anys ha observat un “creixement descontrolat” del sector immobiliari i turístic, una situació que ha generat una “crisi habitacional” que afecta les capes populars, “obligant moltes famílies a abandonar Andorra”. 

Tot i les mobilitzacions, consideren que el nou Govern de DA “no ha pres les mesures contundents” per aturar aquesta crisi, ja que la llei recentment creada “només ofereix solucions temporals i no aborda els problemes estructurals de fons”. D’aquesta manera, afegeixen, “és hora que el Govern posi les persones per sobre dels interessos comercials i especulatius”, perquè “la crisi de l’habitatge no pot esperar més”.

D’altra banda, la Coordinadora ha fet recentment una crida a les persones afectades pel que anomenen “la trampa del fill”. Ho fan perquè asseguren que alguns propietaris estan fent fora els seus llogaters amb “l’excusa” que necessiten l’habitatge per a ús propi o de familiars de fins a segon grau.