Aprofitant que en la sessió de Consell General d'aquesta tarda passarà pel ple l'informe anual del Raonador del Ciutadà corresponent a l’any 2024, aquesta passada nit integrants de la xarxa popular que està teixint la Coordinadora per l’Habitatge Digne han penjat una pancarta a la plaça del Consell General amb un missatge advertint que  "Davant el silenci de govern, la resposta serà contundent".

Des de la Coordinadora, que ha valorat la "valentia, transparència i honestedat" d'un informe on es parla obertament del "risc de fractura social", s'assegura que el "ritme palatí" de Govern per fer front a la problemàtica de l'habitatge "està començant a posar fi a la paciència de molta gent", i s'0explica que des que els van presentar les demandes de caràcter urgent fa ja més d’un mes, els han arribat "diversos casos de companyes a les quals volen desnonar abans que acabi l’any".

En aquesta línia, la Coordinadora per l'Habitatge Digne lamenta que tot i "l’oportunitat d’apropar-se a un col·lectiu format per gent treballadora i de les classes populars del país", i després d’"una altra massiva manifestació per donar suport a les demandes urgents", el Govern "ha considerat oportú prendre’s un temps indeterminat per respondre". I contraposa aquesta actitud amb la mostrada envers altres entitats: “fins ara sols ha demostrat donar suport a la patronal immobiliària. Com ja hem dit en altres ocasions: la marxa enrere amb la indemnització per la trampa del fill, o la mesura 'estrella' per acabar amb els pisos pastera proposada per l’APBI, són exemples”.

Així, la Coordinadora, carrega novament contra "una patronal que ja no sols s’oposa a qualsevol mesura que millori mínimament la vida de la gent, sinó que a més menysprea el treball dels tècnics de Govern posant en dubte que hi existeixen 1.800 pisos buits al país. Una patronal que segueix al peu de la lletra les pautes que els va marcar el president de la patronal immobiliària espanyola, Gerard Duelo, de construir un relat i de tenir 'un parell de pebrots' per mantenir els seus privilegis".

D'altra banda, i després que el Govern posés damunt la taula el model de regulació suís, la Coordinadora insisteix que quan parla de "regular els preus d’acord amb el valor real de l’habitatge i al poder adquisitiu de la població", parla de "trobar urgentment un model de regulació adaptat al nostre país", i assegura que ja ha començat a "estudiar" el model suís per veure com es podria aplicar a Andorra. A la vegada, demana al Govern quan preveu presentar aquesta "adaptació" i es pregunta per la reacció que tindran la patronal i els grups parlamentaris i per si es podrà arribar al 2027 amb un "model consensuat".

En relació als desnonaments, la Coordinadora insisteix que no parla únicament dels judicials, sinó dels majoritaris que són els "desnonaments silenciosos", aquells on "les famílies no tenen on anar, on Govern els ha dit que no compleixen els requisits per accedir a un habitatge públic que després assignen a dit, aquells on la seva pròpia advocada d’ofici els recomana marxar a una pensió, aquells on el propietari els diu que anirà a viure la seva filla quan viu a un xalet, fins i tot aquells que ja tenen mirat un pis a Organyà perquè ja ho donen per perdut".

Per tot plegat es va decidir tirar endavant l'acció de la pancarta, amb la qual es vol recordar al Govern que "si no actua amb contundència, ho haurem de fer nosaltres".