Diari digital d'Andorra Bondia
Estudiants en el moment de pujar al bus a la parada, ahir a la tarda.
Estudiants en el moment de pujar al bus a la parada, ahir a la tarda.
Passatgers a l’interior d’un autobús, ahir al matí.
Passatgers a l’interior d’un autobús, ahir al matí.

La Covid també viatja en bus


Escrit per: 
M.P.A./ Fotos: Facundo Santana / M. P. A.

No és una cosa d’ara per la pandèmia. Quan comença el curs escolar, els busos de les línies regulars, sobretot a primera hora del matí i a partir de tres quarts de cinc de la tarda, “van al 120%”, diu una de les usuàries que cada dia l’agafa per anar a Encamp, l’Anna. Coincideixen en aquesta apreciació altres usuaris que habitualment l’agafen al matí, per exemple per baixar d’Encamp, d’Ordino o de la Massana per anar a treballar a Escaldes o a Andorra la Vella i que, després a la tarda, hi tornen a pujar per tornar cap a casa. Ara, però, se’ls afegeix un altre company de viatge quasi invisible: la Covid-19. I es mostren preocupats, intranquils i alguns, més creatius, donen al problema solucions alternatives.

“Dimecres a la tarda anàvem com a sardines en llauna i jo estava pensant... com el del costat tingui el coronavirus, ja m’he fotut. Durant el confinament, i quan l’aforament dels busos era del 50%, sempre anava dempeus perquè pensava, si m’assec aquí vindrà algú i se m’asseurà al costat, i de què em servirà tenir tantes precaucions en altres àmbits?” va assegurar la Cristina, que no ho acaba d’entendre. Ara que encara hi ha una restricció de la capacitat, hi poden encabir fins a un 75% de passatgers, “com poden dir que no calen més autobusos i en canvi tanquen els parcs?” No se’n sap avenir, ja que el bus és un espai tancat i un parc infantil està a l’aire lliure. Segons comenta, ja era complicat d’altres anys, quan era estudiant ja passava que quan començava el curs viatjar en transport públic es complicava. “Moltes vegades no podia pujar, insisteix, però ara la gent està més preocupada”. I és que “de totes les  persones que hi ha al bus penses que  segur que alguna té coronavirus i després arribo a casa i... Contagi!” En aquest sentit, veu incoherent que s’afirmi que no cal augmentar el nombre de busos i en canvi tanquin els parcs infantils. Creu que és “una mala idea tancar un parc”. El que sí troba “bé” és limitar l’aforament als bars, però es pregunta: “a aquest pas, ens prohibiran una altra vegada que sortim al carrer?”

A partir de les 5 de la tarda el bus s’omple molt i no es pot respectar la distància de metre i mig entre els passatgers: “No ho trobo normal”, es queixa l’Anna. Tot i així és el mitjà que la porta a casa o a la feina. Si veu que hi va molta gent i que n’hi ha molta més que el vol agafar, “m’espero al següent”. El que passa és que “a vegades tens pressa i has de pujar-hi sigui com sigui”. No hi viatja gaire tranquil·la per por a contagiar-se al bus i ho remarca: “Vaja,  jo no”. La Maria no és una habitual, però sí que agafa el bus de tant en tant i confirma que actualment van molt plens. Considera que “no hi ha dret que això passi quan hem pagat un bitllet d’1,90 euros”. Per això proposa una solució alternativa: que les companyies diferenciïn i posin vehicles només per als usuaris del bus lliure i d’altres per a la gent “que paguem el nostre bitllet, no per anar drets de mala manera o amuntegats i estar exposats al virus”, assenyala. 

El Paco, per la seva banda, es mostra amoïnat perquè cada dia li passa el mateix. Són les cinc de la tarda, porta mitja hora esperant i dos busos sense poder pujar. Resulta que els estudiants en marabunta s’amunteguen a la porta d’accés. “És millor deixar que pugin i esperar”, parla des de l’experiència. Troba bé que els conductors comptin quants joves hi poden pujar, però què passa amb els altres passatgers: “som ciutadans de segona?” Amb resignació es fuma una cigarreta entre bus i bus. Amb distància amb els veïns d’espera? I per què? Tampoc no n’hi ha a l’interior del bus. 

covid
bus

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte