La Creu Roja va assumir dilluns la gestió del menjador social, amb el suport del ministeri de Salut i Benestar. Aquesta nova gestió ha suposat un canvi en la ubicació del servei, que ara es troba al carrer Príncep Benlloch 51 d’Andorra la Vella (a les instal·lacions de la pensió García), i un canvi de nom, ja que passa a dir-se Cal Focall Restaurant Social.
Aquesta nova gestió es va assumir donant servei a onze persones i, segons posen en relleu des de la Creu Roja, aquest mes d’agost és un període de proves en què caldrà definir diferents aspectes de la logística del servei, així com el finançament.
La directora de l’ONG, Isabel Castelao, va assenyalar que entre les qüestions que caldrà avaluar hi ha si l’horari que s’ha establert, de dilluns a dissabte (festius inclosos) d’una a dos quarts de tres de la tarda, és suficient per donar resposta a les necessitats dels usuaris o si, per contra, cal ampliar el servei també al diumenge o per donar altres àpats.
A més, de moment hi ha una persona fixa que atén els usuaris i voluntaris de l’ONG que li donen suport, una xifra de persones, segons Castelao, que s’anirà adequant en funció de les necessitats.
La Creu Roja assumeix aquesta gestió amb la col·laboració del ministeri de Salut i Benestar. Els serveis socials seran els que derivaran a aquest servei les persones que el necessitin. També hi podrà haver persones enviades per Càritas o altres entitats socials del país.
Quant al finançament del servei, caldrà veure quina és la implicació final de cadascuna de les parts que han de garantir-lo, així com les donacions i els patrocinadors que es puguin aconseguir.
Castelao destaca que ara comptaven amb l’ajuda necessària per posar en marxa el servei i que per això ho han fet ja, i que es treballa per trobar les donacions que facin sostenible aquest menjador social en el temps, ja que recorda que la dotació econòmica ha de ser constant perquè pugui funcionar de manera correcta al llarg del temps.
Ara, però, segons destaca la directora de la Creu Roja, ja hi havia una base per poder agafar la gestió d’aquest servei i han decidit fer-ho per començar a treballar i avaluar les necessitats i mancances que es vagin detectant.
En aquest període de prova, segons posa en relleu Castelao, un dels aspectes que més caldrà tenir en compte és quantes persones fan servir aquest servei, ja que a partir d’aquestes dades, així com de les necessitats que presentin aquestes persones, es podrà anar adequant l’atenció que es dóna al menjador a les necessitats.
Des de la Creu Roja recorden que amb aquesta gestió que assumeixen es dóna continuïtat al projecte iniciat l’abril del 2012 pel Comú d’Andorra la Vella i que ha estat promotora d’aquesta iniciativa, per continuar donant cobertura en alimentació amb un àpat diari a aquelles persones que estan en situació de risc i d’exclusió social. Castelao recorda que el projecte és nacional i que per tant pretén poder donar resposta a totes les persones del país que necessitin aquest servei.
Els àpats són equilibrats i els subministra una empresa de càtering, i consten d’un primer i segon plat, postres, aigua i pa.