Els treballs per definir els límits fronterers entre Andorra i Espanya podrien estar enllestits entre "dos o tres anys". Així ho ha manifestat l'ambaixador del país veí del sud, Carlos Pérez-Desoy, qui ha indicat que el procés que s'està duent a terme en el marc de la comissió mixta és "tècnicament complex", ja que "en moltes ocasions s'han de desplaçar a indrets de difícil accés" per l'orografia del territori, a banda de les limitacions climatològiques, les quals a l'hivern condicionen l'estudi. Tanmateix, s'ha mostrat optimista afirmant que el clima d'entesa entre ambdues parts és "bo" al·legant que "s'està avançant bé amb un clima de col·laboració tècnica i política".

Cal recordar que el conflicte territorial va sorgir arran de la construcció del parc fotovoltaic del Planell de la Tossa, concretament entorn de si la ubicació de les basses d'aigua per produir aigua artificial i l'indret on es troben les plaques solars es troben en territori espanyol o no.

D'altra banda, qüestionat pels terminis que es marca Andorra per tancar l'acord d'associació amb la Unió Europea tot aprofitant la presidència espanyola, Pérez-Desoy ha refermat el suport del govern del país veí del sud i ha afirmat que en el moment que el Principat disposi d'un document tancat es farà un acompanyament des de Madrid, sempre que Espanya encara mantingui la presidència. Preguntat entorn les dificultats per assolir una entesa en el marc dels serveis finances, l'ambaixador ha assenyalat que "totes les negociacions tenen els seus matisos i fins que no es tanqui definitivament no hi haurà un acord".

Finalment, entorn la implantació de l'Instituto Cervantes, el representant espanyol al país n'ha fet valoració "positiva", recordant que l'extensió del Principat és una branca del de Tolosa i que, de moment, s'hi estan duent a terme els exàmens oficials d'espanyol i activitats culturals. En aquest sentit, s'ha mostrat obert a la possibilitat de fer créixer la institució amb altres activitats i fomentant una "col·laboració amb el govern andorrà", però, ha asseverat, "de moment no hi ha novetats". També ha apuntat que l'institut té, com a un dels seus objectius, la promoció de les llengües oficial a l'estat espanyol, exposant que el català "pot ser un punt on puguem trobar sinergies".

Espectacle 'Picasso en danza' 

D'altra banda, l'ambaixada d'Espanya a Andorra espera més de 350 espectadors a l'actuació 'Picasso en danza' de la companyia Ibérica de Danza en el marc de la celebració del dia de la hispanitat i amb motiu de la celebració dels 50 anys de la mort de l'artista espanyol i del semestre de la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea. Tal com han manifestat aquest dijous l'ambaixador Carlos Pérez-Desoy, el ministre conseller, Enrique Conde, i el ballarí i representant en aquesta ocasió de la companyia de dansa espanyola, Jaime Puente, l'obra basa la seva escenografia en obres del pintor i recrea el seu univers femení fent un homenatge a la influència que va tenir en els moviments avantguardistes europeus.

D'aquesta manera, Puente ha explicat que l'espectacle té una clara vinculació eclesiàstica i compta amb quatre intèrprets, entre els quals hi ha tres dones i la figura del minotaure, que interpreta "l'alter ego de l'artista malagueny". Amb tot, ha indicat, es crea una atmosfera atemporal en un univers on conviuen la tradició amb formes musicals i moviments contemporanis i la dansa d'autor "des del folklore fins al flamenc". Qüestionat entorn la voluntat de l'actuació, sobretot tenint en compte el caràcter del pintor, Puente ha explicat que l'objectiu és deixar enrere la visió "misògina" de l'artista i centrar-se en com la figura de la dona li servia de musa i inspiració.

Per la seva banda, l'ambaixador i Conde han recordat que no és la primera vegada que s'organitza una iniciativa d'aquestes característiques en el marc de la festivitat espanyola i han remarcat la "gran qualitat" de la iniciativa desitjant que el Centre de Congressos d'Andorra la Vella "s'ompli" i que "sigui un gran èxit".