Diari digital d'Andorra Bondia
La FAAD confia que el Govern posi fi als barems obsolets de la CASS
La FAAD confia que el Govern posi fi als barems obsolets de la CASS

La FAAD confia que el Govern posi fi als barems obsolets de la CASS


Escrit per: 
M. S. C. / FOTO: J.G.

No és una reivindicació nova. Des de fa anys, en cada reunió que se celebra de la Conadis, la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) trasllada al Govern la necessitat que les tarifes de la CASS s’actualitzin amb urgència. La realitat és que el preus recollits en aquests barems estan totalment desfasats ja que no s’han tocat des de fa almenys set anys. Davant d’aquest fet no és estrany que usuaris de l’entitat s’hagin trobat amb la sorpresa que la seguretat social només els cobreix una minúscula part del tractament al qual s’han hagut de sotmetre.

Tal com explica el gerent de la FAAD, Jacint Risco, des que es van aprovar els barems hi ha hagut molt avenços en el camp de la salut. Això fa que un bon nombre de serveis de professionals no estiguin previstos en aquest llistat, per posar un exemple, o que tampoc hi figurin elements ortoprotèsics que han aparegut en els darrers anys. A aquesta situació cal afegir-hi el fet que mai ha estat publicada tota la llista de serveis que cobreix la CASS. A banda, també falta per posar al dia les lletres clau (que indiquen el preu màxim que pot cobrar cada especialista).

“Avui per avui hi ha un cert desgavell”, va dir Risco al mateix temps que va afegir que  des de la FAAD es té coneixement que el ministre de Salut compareixerà el proper dilluns, 25 de juliol, per explicar els tempos amb els quals es treballa. Així, segons saben, la intenció del Govern es tenir enllestida la cartera de serveis abans de finals d’any. Concretament a l’octubre, tal com van explicar altres fonts. Aquí és on es podrà verificar tot el que la seguretat social cobreix i el que no cobreix a través d’un llistat exhaustiu.

Risco va remarcar que des d’aquest ens que reuneix les persones amb discapacitat s’ha reivindicat en diverses ocasions la necessitat de “tenir d’una vegada per totes una cartera de serveis completa i actualitzada”. Per això ara estan a l’espera del treball realitzat pel Govern i confien que finalment això sigui una realitat. “Hem tingut una situació anòmala durant molts anys. Ara s’està posant fil a l’agulla i estem satisfets”. Amb tot, ja va advertir que si a finals d’any no es materialitza res, la FAAD tornarà a posar el crit al cel. Risco va exposar que tot i que no és necessari revisar les tarifes cada any sí que és cert que “si no s’actualitzen arribem al col·lapse”. Des de la FAAD també es demana que s’estableixi una cartera de serveis socials, un tema en què l’executiu està treballant, segons li consta a l’entitat.

Els barems de la CASS afecten qualsevol tipus de prestació. Així, per exemple, alguns preus que estan totalment obsolets són els que cobreixen una operació de pròstata en la qual les intervencions que ara es realitzen són quatre vegades més cares que les que fixa el barem de la seguretat social. Per aquest motiu, des de diferents àmbits, s’ha reivindicat que la posada al dia de les tarifes ha de ser molt més dinàmica.

 

La llista completa es publicarà al BOPA

La cartera de serveis recull totes les prestacions que cobreix la seguretat social i les que no cobreix de forma exhaustiva. El llistat complet de tots aquests serveis i les tarifes es preveu difondre a través del BOPA perquè tothom hi pugui accedir. Fins ara no estava publicat. El representant dels pensionistes al consell d’administració de la CASS, Lluís Sàmper, es va mostrar satisfet per aquesta mesura ja que “el que no està publicat al BOPA no existeix”. Sàmper va destacar que donar publicitat a aquests barems ofereix seguretat jurídica. El fet és que sense una referència com aquesta no es pot presentar cap recurs a la CASS perquè no ha donat una prestació o perquè només se n’ha ofert la quarta part o la meitat. El representant dels pensionistes també es va mostrar satisfet de la propera presentació de cartera de serveis, que preveu analitzar. És de l’opinió que cal donar prioritat a determinats tractaments.  

 

 

Andorra
SEGURETAT SOCIAL
cass
prestacions
Salut
Número de vots: 88
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic