Diari digital d'Andorra Bondia
La seu de la FAAD està situada a Prada Casadet.
La seu de la FAAD està situada a Prada Casadet.

La FAAD es queda als llimbs


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Facundo Santana

La Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) es troba en un impàs després que dilluns passat no es pugués portar a terme l’únic objectiu que tenia plantejat l’assemblea general extraordinària: escollir un nou president, ja que a mitjans de novembre la persona que fins ara exercia el càrrec, Anna Parramon, va dimitir. Ho va fer perquè, tal com marquen els seus estatuts, ja no podia continuar. Així ho va explicar el representant de l’Associació de Malalties Minoritàries d’Andorra (AMMA) a la junta de la FAAD, Enric Garcia, que tot just fa pocs mesos que s’ha constituït com associació i s’ha incorporat a la FAAD. 

Fa pocs dies, el president d’una de les associacions que formava part de la Federació, la de discapacitats visuals i auditius, Marc Latorre, va presentar la seva candidatura per presidir la Federació, però a última hora, el mateix dilluns, no només la va retirar, sinó que va comunicar per carta que la seva associació deixava de formar part de la Federació. 

També l’Associació Andorrana per la Malaltia de l’Alzeimer (AAMA) va comunicar el mateix, que deixava la Federació perquè no comparteixen ni l’objectiu de treball ni la manera de fer d’algunes entitats que formen part de la Federació, ja que des del seu punt de vista difereixen molt, tant en la forma com en el contingut. Per aquest motiu, creuen que és millor continuar de manera independent de la FAAD. L’AAMA reitera que continuarà defensant els interessos dels malalts d’Alzeimer i les seves famílies i recalquen que no descarten col·laborar en projectes que es vulguin impulsar des de qualsevol associació de la FAAD sempre que vagin dirigits exclusivament al benefici dels discapacitats.

Així doncs, ja són quatre les associacions que aquest any han deixat de formar part de la FAAD. A més de les dues esmentades, també ho han fet L’Associació del Trastorn de l’Espectre de l’Autisme d’Andorra (Autea) i l’Associació Andorrana de TDAH Albatros.

Fins que es convoqui una nova junta per elegir president, se n’hauria d’haver fet càrrec el vicepresident, però va al·legar que no ho podia fer per raons personals. Finalment,  Enric Garcia  ha acceptat adoptar el rol de vicepresident en funcions. El seu objectiu, segons va explicar, és convocar una junta extraordinària per “enfocar el futur de la federació”. En la seva opinió, l’entitat ha de definir el seu projecte tenint com a finalitat treballar per als discapacitats i així “continuar endavant”, va explicar. Cal recordar que la FAAD rep una subvenció de 38.000 euros anuals del Govern.

La FAAD vol que les persones amb discapacitat puguin prendre les seves pròpies decisions

Treballar de manera urgent la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat perquè puguin  prendre les decisions per elles mateixes amb els suports necessaris és una de les propostes que la FAAD, tot i la situació de desestructuració interna, fa arriba al Govern en un manifest amb motiu del Dia mundial de les persones amb discapacitat. També demanen que es fomenti que les persones amb discapacitat tinguin el dret de viure com la resta de la societat i ser-hi inclosos.

Igualment, expressen que s’han de fer més avenços en l’educació perquè “són insuficients”. Així, assenyalen que les persones amb discapacitat han de tenir les mateixes oportunitats que la resta de ciutadans en tots els nivells educatius, sobretot per allò que fa referència a les titulacions oficials i homologades. És per això que propugnen que l’educació inclusiva no consisteix només que la persona arribi a un estàndard de competències, sinó que assoleixi les seves màximes competències. Finalment, demanen que es vetlli perquè el nivell salarial de les persones amb discapacitat sigui el mateix que el de la resta dels ciutadans en igualtat de condicions.

faad
és
queda
llimbs

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte