Ho tenen clar: “Nosaltres evidentment no podem estar en contra de la millora digital,  però el que volem és que convisquin la via presencial i la digital”. Així ho expressa el president de la Federació d’Associacions de la Gent Gran d’Andorra, Fèlix Zapatero. I això és el que van traslladar fa un parell de mesos a l’actual ministre de Funció Pública i Transformació Digital, Marc Rossell, en una reunió a Prat del Rull.

I és que el que no pot ser, recalca Zapatero, és que alguns tràmits només es puguin fer en línia, tenint en compte que aquesta és cada vegada més la tendència: la reducció de la presencialitat. Bàsicament, perquè “és una dificultat”, remarca. I Zapatero posa un exemple. Hi pot haver una persona de 75 anys a qui li agradi el tema informàtic i que per tant estigui força al dia en la matèria. Però també es pot donar el cas d’una altra amb 95 anys que ni sàpiga ni tingui  mòbil. I llavors, com ho fa? 

En aquest sentit, demana també una millora dels procediments que s’efectuen via telefònica quan s’intenta fer un tràmit amb l’ordinador des de casa “i veus que no te’n surts”. Una possibilitat que teòricament s’havia posat en marxa, segons va explicar fa mesos al Bondia la ministra d’Afers Socials, Trini Marín, però que a voltes falla perquè es truca al telèfon habilitat i ningú contesta a la trucada. 

En relació amb això, des de la Federació es va demanar també la simplificació dels tràmits en línia perquè, segons el seu president, “a vegades hi ha una tendència a la complicació administrativa que afecta la gent gran”. Arribats en aquest punt, Zapatero es mostra clarament en contra de tenir un DNI com a Espanya, tal com es va proposar des d’Andorra Endavant, ja que considera que amb el passaport és suficient per a la identificació per als nacionals i la targeta verda per als residents. 

Més enllà d’això, quin va ser el compromís del llavors secretari d’Estat i de l’avui ministre de Transformació Digital en acabar aquella reunió? El president de la Federació de Gent Gran explica que ho va recollir tot i es va acordar fer trobades a les diferents cases pairals per proposar una formació continuada relacionada amb els tràmits en línia.

També es va acordar millorar els procediments amb taules de treball de la llavors secretaria de Transformació Digital i la gent gran per identificar quines són a la pràctica les dificultats amb les quals es troben. En aquest sentit, l’abril passat ja va tenir lloc una trobada amb el col·lectiu de la gent gran per conèixer els seus neguits i dubtes davant la digitalització del país i l’Administració.

El que valora Zapatero de manera molt positiva és l’atenció preferent a la gent major de 65 anys que es dona al servei de Tràmits.