La Final de la Copa del Món d'Eslàlom i Kayak Cross, celebrada a la Seu d’Urgell entre el 19 i el 22 de setembre de 2024, va generar un impacte econòmic de 3.322.525,85 euros. La xifra s'ha donat a conèixer aquest dilluns i suposa que, per cada euro invertit a l'esdeveniment, hi va haver un retorn de 15,18 euros. Les proves es tornaran a disputar a la capital alturgellenca del 4 al 8 de juny i una de les novetats d'enguany passa per l'edició d'una publicació prèvia als dies en què es disputarà la competició i que en recollirà tota la informació. L'alcalde de la Seu d'Urgell i president del Parc Olímpic del Segre, Joan Barrera, destaca que aquest tipus d'activitats posicionen la ciutat com una destinació turística i esportiva internacional.


L’estudi determina que gairebé 2 milions d’euros dels 3,32 que va generar l’activitat van tenir un impacte directe en l’economia local. A més, la celebració de l’esdeveniment també va comportar la creació de 32,46 llocs de treball a jornada complerta, consolidant la prova com un dinamitzador d’ocupació vinculada al sector serveis, allotjament, restauració i logística.

Pel que fa als visitants, la despesa mitjana per persona va ser de 115,30 euros, amb una estada mitjana de 3,1 dies entre els assistents no locals. Prop d’un 22% dels espectadors van pernoctar a la comarca o a l’entorn proper, generant activitat a hotels, restaurants i altres serveis. Els sectors més beneficiats van ser la restauració (amb despesa per part del 69% dels visitants) i l’allotjament.

Pel que fa als participants, la despesa mitjana registrada pels atletes va ser de 687,85 euros per persona, mentre que els equips tècnics van aportar una despesa mitjana de 21.105,30 euros per equip. Les seves estades es van allargar entre 3,9 i 6,3 dies, amb una elevada incidència també en el teixit econòmic local.

La valoració qualitativa de l’esdeveniment també va ser molt positiva. Els espectadors van puntuar l’experiència global amb una mitjana de 8,57 sobre 10, i l’índex de recomanació va assolir 51,2 punts, una dada que es considera excel·lent segons els estàndards internacionals.

Finalment, l’estudi també recull una estimació de l’impacte mediàtic, valorat en 43.590,35 euros, tenint en compte la presència de la competició als mitjans de comunicació i a les xarxes socials.

Aquestes dades reforcen el paper del Parc Olímpic del Segre no només com a escenari de competicions esportives de primer nivell, sinó també com a motor econòmic, generador de valor afegit i projecte de ciutat amb vocació internacional.

Enguany, la Seu d’Urgell serà la primera parada d’un circuit de cinc cites organitzat per la Federació Internacional de Piragüisme (ICF), que també visitarà les localitats de Pau (França), Praga (Txèquia), Ljubljana-Tacen (Eslovènia) i Augsburg (Alemanya). La competició comptarà amb la participació dels millors palistes del món en les disciplines de canoa (C1), caiac (K1) i la cada cop més espectacular modalitat de kayak cross, tant en categoria masculina com femenina.